Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Μείωση κατανάλωσης ενέργειας αντίστοιχη με την ετήσια κατανάλωση 700 νοικοκυριών. Αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων που βελτιώνουν την εμπειρία των εργαζομένων

«Πράσινο» κτίριο είναι ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο κτίριο, που σχεδιάζεται, κατασκευάζεται και λειτουργεί για να ελαχιστοποιεί τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό είναι σημαντικό, διότι τα κτίρια και οι υποδομές είναι υπεύθυνα παγκοσμίως για το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έχοντας ενσωματώσει εδώ και χρόνια τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην επιχειρηματική του στρατηγική, ο Όμιλος ΟΤΕ προχωρά σε μια σημαντική επένδυση, για να ανακατασκευάσει το εμβληματικό Διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι και να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Ήδη το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, υιοθετώντας μια νέα φιλοσοφία, που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων, και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με σεβασμό στο περιβάλλον

Το LEED είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων. Επικεντρώνεται αφενός στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και δομικά υλικά και αφετέρου στη λειτουργία ενός κτιρίου που συνεισφέρει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, με την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και με την ανακύκλωση.

Το νέο «πράσινο» Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού. Μάλιστα η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, που υπολογίζεται σε 3GWh, αντιστοιχεί στην κατανάλωση 700 νοικοκυριών και στη μείωση εκπομπών CO2 κατά 1.122 τόνους, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων.

Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα. Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις πτέρυγες εφαρμόζεται μια κεντρική σχεδιαστική γραμμή, κάθε χώρος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ομάδων που φιλοξενεί. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον εσωτερικό σχεδιασμό με τη δημιουργία ευχάριστων, φωτεινών χώρων και τη χρήση γήινων χρωμάτων και μοτίβων, φυτών εσωτερικού χώρου και καινοτόμων υλικών που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του κτιρίου, όλο το κέλυφος ανακατασκευάζεται με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο

Το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλής αισθητικής, με νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες, που δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας. Ενώ σε όλες τις πτέρυγες εφαρμόζεται μια κεντρική σχεδιαστική γραμμή, κάθε χώρος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ομάδων που φιλοξενεί.

Η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, εφαρμογή πολιτικής desk sharing και έμφαση στη δημιουργία ποικίλων χώρων συνεργασίας. Ο σχεδιασμός αυτός ευνοεί τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, μέσω του οποίου έχει καθιερωθεί η τηλεργασία ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε μονάδας. Η καθημερινή εργασία γίνεται “smart”, με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και εξοπλισμό για όλους τους εργαζόμενους.

Δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι χώροι, που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση από την καθημερινότητα. Σε κάθε όροφο υπάρχουν restorative rooms, που είναι χώροι με χαλαρή επίπλωση, για πιο ανεπίσημες συναντήσεις, και σε πολλούς ορόφους Quiet Rooms ατομικής χρήσης, για περισυλλογή και χαλάρωση. Επιπλέον, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, δημιουργούνται τα lactation rooms, δίνοντας χώρο και άνεση σε όλες τις νέες μητέρες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, ενώ όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Μέσω του WELL Building Standard, έχουν ληφθεί υπόψη οι 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο (π.χ. αέρας, νερό, φωτισμός, θερμική άνεση, ήχος κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα.

Την ανακαίνιση συντονίζει η OTE estate, θυγατρική του Ομίλου, με τη συνεργασία ομάδων ΙΤ, Τεχνολογίας, HR, Health & Safety, Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Finance και Φυσικής Ασφάλειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ