Αλλάζει το καθεστώς απολύσεων και αποζημιώσεων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η απόλυση χωρίς αποζημίωση εφόσον ο εργαζόμενος απουσιάζει από την εργασία του 5 συνεχόμενες ημέρες.
- Ακόμη ορίζεται ρητά ότι η απασχόληση με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου για τους πρώτους 12 μήνες από την ημέρα ισχύος της μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης.
Άκυρη θεωρείται η απόλυση σε περίπτωση άρνησης του εργαζομένου να δεχθεί διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ευέλικτο 10ωρο).
Ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει εργαζόμενο επειδή έχει επιλέξει να έχει και δεύτερη δουλειά, πέραν του βασικού οκταώρου.
Ακυρη είναι και η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου εφόσον οφείλεται σε δυσμενή διάκριση εις βάρος του εργαζομένου, λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας κ.λπ…
Kαθιερώνεται η υποχρέωση ενημέρωσης του εργαζόμενου για τους όρους εργασίας και εξέλιξης της εργασιακής του σύμβασης.
Tο προβλέπει η κοινοτική οδηγία και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα απαίτησαν τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που και στην χώρα μας ισχύει με το ΠΔ156/1994.
Αυτή η υποχρέωση ενημέρωσης ωστόσο, δεν προβλέπεται στη διαδικασία που ο εργοδότης αποφασίσει τη μη συνέχιση της εργασιακής σύμβασης με τον εργαζόμενο μετά την παρόδου του εξαμήνου από την πρόσληψη του..