Η H.I.GCapital Advisors είναι σίγουρα ένας από τους τρεις – τέσσερις μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην πραγματική ελληνική οικονομία, έχοντας τοποθετήσει μέχρι σήμερα περισσότερα 1,5 δις Ευρώ (ξενοδοχεία και Logistics).
Aπασχολεί ήδη 5.000 εργαζόμενους ενώ έχει ήδη δρομολογήσει νέες επενδύσεις 600 εκατ. Ευρώ για την επόμενη διετία, στον Τουρισμό, στους χώρους και υπηρεσίες Logistics αλλά και στην Ενέργεια.
  •  Στον τομέα των Logistics, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Καλλιγέρης Chief Operating Officer της Streem, στόχος είναι να εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα που θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες μεταφοράς.
Η Streem απασχολεί 2.500 εργαζόμενους και ελέγχει το 18% της ελληνικής σγοράς. Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για τη συντόμευση των διαδρομών και μεταφοράς εμπορευμάτων.
Πρέπει να δημιουργήσει έναν “διάδρομο” μεγάλης κλίμακας διακίνησης φορτίων αλλά και πέρα από την Κεντρική Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι κεντρικό σημείο των δρόμων BRI και IMEC.

Η Streem σ’ αυτή τη φάση ενοποιεί τις θυγατρικές της ώστε μέσα στους επόμενους 18 μήνες να δημιουργήσει ένα ενοποιημένο entity που θα αναδείξει την Ελλάδα ως στρατηγικό πυλώνα σε κέντρα διαμετακόμισης παγκοσμίου εμβέλειας.

Στον κλάδο των logistics εκτός από εξαγορές εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες η H.I.G., μεταξύ άλλων, προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο (291 στρέμματα) σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal).

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 300 εκατ. ευρώ.

Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge (Project Management / Construction Project Management). Να σημειωθεί ότι η Inventio Edge διευρύνει τη δραστηριότητά της παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες (end-to-end) ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων (real-estate development) και προς τρίτους.

H Inventio έχει συστήσει και την Inventio Edge Development η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό του μελετητικού, αδειοδοτικού και κατασκευαστικού αντικειμένου των έργων της H.I.G., ενώ πλέον παρέχει και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων και προς τρίτους.
  • Κεντρικός στόχος είναι η επέκταση στην μεσογειακή βιομηχανία της φιλοξενίας.

Η H.I.G. έχει ήδη εντάξει στη λειτουργική πλατφόρμα Ella Resorts 8 ξενοδοχεία, δυναμικότητας περίπου 3.000 δωματίων, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Κρήτη και στην Αττική. Σχεδιάζει όμως να επενδύσει επιπλέον 200 εκατ. Ευρώ με στόχο, μέχρι το 2027, να έχει δημιουργηθεί ένας όμιλος φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 10.000 δωματίων από τα οποία 6.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα.
Σημαντική επένδυση στην Ελλάδα θα είναι η λειτουργία του ξενοδοχείου “ΑΛΘΕΑ” στην Αττική, παρά τα πυκνά γραφειοκρατικά προβλήματα που συνοδεύουν αυτή τη δραστηριότητα.
Γνωστό ως «ξενοδοχείο της Χούντας», στην Αγία Μαρίνα Αττικής, το “ΑΛΘΕΑ” είναι δυναμικότητας περίπου 350 δωματίων. Στην παρούσα φάση το συγκεκριμένο project, προϋπολογισμού 70-80 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό, αδειοδοτικό και δανειοδοτικό στάδιο.
Φέτος, τα Ella Resorts λειτουργούν 5 ξενοδοχεία, 2 στη Ρόδο, τα Elissa και Helea Resorts, και 3 στην Κέρκυρα, τα Capo Di Corfu, Pelekas Monastery και Mon Repos Palace.
Δεν λειτουργεί το πρώην La Grotta Verde στην Κέρκυρα, το οποίο ανακαινίζεται και θα μετονομαστεί σε Alkyna Lifestyle Beach Resort.
  • Επιπλέον θα ανακαινιστούν 2 ξενοδοχεία, το Capo Di Cordu και το Pelekas Monastery, συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2024.
Έτσι, την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τους επιτελείς της Ella Resorts, θα λειτουργήσουν και πάλι 5 ξενοδοχεία, τα 2 της Ρόδου, το ανακαινισμένο Alkyna Lifestyle Beach Resort στην Κέρκυρα, το Mon Repos Palace, ενώ θα προστεθεί και το πρώην Aldiana Club, στην περιοχή του Μόχλου στην Κρήτη, το οποίο, μετά από την ανακαίνιση και την αναβάθμισή του σε 5άστερο θα λειτουργήσει ως Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητα 360 δωμάτια.
  • Το Mon Repos, λόγω της ιστορικότητας του, θα ανακαινισθεί εν λειτουργία και δεν θα γίνουν δομικές αλλαγές γιατί έχει έναν πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα στην ιστορία της Κέρκυρας.
  • Τα δύο ξενοδοχεία της HIG στη Ρόδο, συνολικής δυναμικότητας 835 δωματίων, όπως τόνισε ο Γιώργος Σταματίου, CEO των Ella Resorts, είναι οι δύο πρώτες πλήρως ανακαινισμένες μονάδες του fund που εντάχθηκαν στη λειτουργική πλατφόρμα Ella Resorts και αναπτύχθηκαν στη θέση του πρώην Aldemar Ρόδου, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελόπουλου.
Το κόστος ανακαίνισης υπερέβη τα 45 εκατ. ευρώ και η αναβάθμιση αποπερατώθηκε σε 8 μήνες.
Βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πιστοποίησης κατά BREEAM in Use.
Η συνολική επένδυση της HIG γι’ αυτά τα δύο ξενοδοχεία υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, με την Inventio Edge Development να έχει επιφορτιστεί με την ανακαίνιση τόσο του συγκεκριμένου συγκροτήματος, όσο και των υπόλοιπων μονάδων.
  • «Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή μας στον ξενοδοχειακό κλάδο, έχουμε θέσει τρία βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι μονάδες που θέλουμε να εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας.
  • Για να εξαγοράσουμε κάποιο ξενοδοχείο πρέπει πρώτον να απέχει έως 1,5 ώρα από κάποιο διεθνές αεροδρόμιο, δεύτερον να έχει δυναμικότητα άνω των 200 δωματίων ή δυνατότητα επέκτασης σε περισσότερα από 200 δωμάτια και τρίτον να είναι παραθαλάσσιο (beachfront).
  • Συνεχίζουμε και αναζητούμε ευκαιρίες στην Χαλκιδική, στην Κρήτη και σε άλλα νησιά»
 εξήγησε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group και Streem Global.
O Κωνσταντίνος Μπήτρος είναι CEO του Inventio Group (εποπτεύει την υλοποίηση και διαχείριση των επενδύσεων της H.I.G. Capital Advisors LLC στην Ελλάδα και δρα ως αποκλειστικός λειτουργικός εταίρος του Fund) και επίσης είναι διευθύνων σύμβουλος της Streem Global.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η HIG εξαγόρασε από τις τράπεζες τα δάνεια της εταιρείας Κυπριώτης Α.Ε., συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ.