Σε “καλό φεγγάρι” ο όμιλος Viohalco, καθώς σε μία συγκυρία που η Cenergy Holdings προχωρά και χρηματιστηριακά, με διαδοχικά ιστορικά υψηλά, η διοίκηση προχωρά στην εισαγωγή της Noval Property, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με ουσιαστικά διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά από τις εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, λόγος που εξηγεί την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο, της EBRD, για πρώτη φορά σε εταιρεία του κλάδου.

Προσεκτικά υπολογισμένη η τιμή συμμετοχής στην δημόσια προσφορά (εγγραφές το 3ήμερο Τετάρτης-Παρασκευής- με ανώτατη τιμή διάθεσης έως τα 2,82 ευρώ) όπως και 2-3 λεπτομέρειες που (δυνητικά) θα μπορούσε να κάνουν την διαφορά.

Η πιο ουσιώδης, ως προς την (πιθανή) χρηματιστηριακή πορεία, η μη υποχρέωση lock up των- εκ βασικών μετόχων- Ιωάννη και Μιχάλη Στασινόπουλου.

Οι 2 αδελφοί- με ποσοστό αθροιστικά 10,4%- δεν υποχρεούνται να διακρατήσουν τη συμμετοχή τους για το διάστημα 6μηνών, από την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η “ελεύθερη διασπορά” θα μπορεί να διευρυνθεί (έως και ισόποσα/από 5,18% θα διαθέτει ο καθένας) από την επομένη κιόλας- με όποιον τρόπο- συνεκτιμώντας το γεγονός πως η απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου για την Noval Property είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο των-ήδη-εισηγμένων ΑΕΕΑΠ.

Επίσης γνωστό πως, ένα από τα βασικά μειονεκτήματα (για τους επενδυτές) των εταιρειών είναι το περιορισμένο free float.

Συνεπώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός placement στην Noval Property- ακόμη και στο 6μηνο- σε μία συγκυρία που talk of the town είναι ο χρόνος μίας αναγκαίας διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού από το μετοχικό κεφάλαιο της Cenergy Holdings.

Στο 79,78% η συμμετοχή της Viohalco SA, έως τα 9 ευρώ η τιμή της μετοχής (στα 8,81€ το “κλείσιμο” την Παρασκευή), στα 1,675 δισ € η αποτίμηση.

Και εάν είναι κάτι που χαρακτηρίζει την άνοδο στα ιστορικά υψηλά είναι τα εδώ και 1-2 χρόνια σενάρια για placement, με πιο τελευταία Φεβρουάριο 2023.

Τότε η μέγιστη τιμή στο ταμπλώ είχε φτάσει έως τα 4 ευρώ (δλδ αποτίμηση στο ήμισυ της τρέχουσας).

Ακόμη χαμηλότερα σε ανάλογη περίπτωση το 2022.

Εύλογο, συνεπώς, το ερώτημα για ποιο λόγο η διοίκηση να βιαζόνταν να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια, όταν βάσει των μεγεθών (κυρίως) των προοπτικών το fair value της Cenergy Holdings είναι αρκετά μεγαλύτερο, πάνω και από τα 2 δισ € σύμφωνα με deal makers γνώστες του ενδιαφέροντος ξένων funds για την προοπτική απόκτησης μειοψηφικού ποσοστού.