Τρεις νέες πραγματικά καινοτόμες επενδύσεις ανακοίνωσε σήμερα το Uni.Fund, σε συνέντευξη τύπου στο Public του Συντάγματος, ενώ τους επόμενους δύο μήνες σκοπεύει να εντάξει στο portfolio του 8 ακόμα νέες επενδύσεις.

Βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια προς όφελος της δημόσιας υγείας, ανάπτυξη λογισμικών και χρήση τεχνολογίας IoT για διαχείριση της ποιότητας στην αλυσίδα διανομής καφές είναι οι τρεις τομείς που ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 850.000 ευρώ, σήμερα, το Uni. Fund. Ωστόσο, οι συνολικές επενδύσεις μαζί με τις επόμενες 8 που θα ακολουθήσουν τους επόμενους δύο μήνες εκτιμάται πως θ’ αγγίξουν τα €30 εκατ.

Όπως εξήγησαν τα στελέχη του Uni. Fund, μια ασφαλής στρατηγική διαχείρισης των χρημάτων είναι να επενδύεται ένα μόνο μέρος του συνολικού διαθέσιμου κεφαλαίου -€30 εκατ. – σε καλά επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις και καθώς αυτές ωριμάζουν, κατόπιν να επαναεπενδύονται κεφάλαια στη δεύτερη φάση της ωριμότητάς τους.

Σύμφωνα με την κα Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund, το fund υποστηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά την ανάπτυξη και πορεία των ομάδων του, με εξατομικευμένο training, αξιοποίηση του δικτύου του και συμμετέχοντας ενεργά στην επίτευξη των milestones που τίθενται για καθεμία.

Οι 8 νέες επενδύσεις που θ’ ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες αφορούν στους χώρους του e-business, της Υγείας και της Ενέργειας, μεταξύ των οποίων και τρεις εταιρείες από τον χώρο της έρευνας

Συμπλήρωσε ακόμη: «Είναι αλήθεια ότι σήμερα, μετά από 15 μήνες λειτουργίας, νιώθουμε πολύ πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι στο ξεκίνημα της προσπάθειάς μας και αυτό είναι απόρροια του πραγματικά μεγάλου αριθμού αξιόλογων προτάσεων για χρηματοδότηση που έχουμε δεχτεί. Υπάρχει μεγάλη, αλλά «κρυμμένη» δυναμική στο ελληνικό οικοσύστημα, την οποία επιθυμούμε να αναδείξουμε. Με αυτό το δεδομένο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αντλώντας νέα χρηματοδότηση. Οι ενέργειες από την πλευρά μας έχουν ήδη ξεκινήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση και η ανταπόκριση που βρίσκουμε μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους».

Εκτός από τις επενδύσεις, η κα Πραματάρη αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες δράσεις που αναλαμβάνει το Uni.Fund για την ενεργή υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας με έμφαση στην επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εκδήλωσης στις 11 Απριλίου 2019 με θέμα «Entrepreneurship in Higher Education and Research Commercialization» σε συνεργασία με το HEInnovate, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του OECD για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια.

Αναφερόμενη στην εξαιρετική ποιότητα, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον ελληνικό ερευνητικό χώρο και καθιστούν πιο δύσκολη και χρονοβόρα την προετοιμασία μιας ερευνητικής ομάδας για την έξοδό της στην αγορά, η κα Πραματάρη παρουσίασε την πρώτη από τις τρεις νέες επενδύσεις του Uni.Fund στην εταιρεία Nanoplasmas. Οι άλλες δύο εταιρείες που παρουσιάστηκαν ήταν η Allcancode και η BibeCoffee

Nanoplasmas

Kαινοτόμα βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια (lab-on-a-chip) στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας

Η  Nanoplasmas είναι τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικροεργαστηρίων (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων. Το τελευταίο διάστημα εστίασε την έρευνά της στην ανάπτυξη ενός νέου βιοαναλυτικού μικροεργαστηρίου για την ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας στο νερό, με αφορμή την έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ασθένειες που προέρχονται από αυτό το βακτήριο και απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ομάδα του Nanoplasmas

Ενώ τα standard πρωτόκολλα σήμερα απαιτούν 10-12 ημέρες για την ανάλυση, η καινοτόμος τεχνολογία της Nanoplasmas πραγματοποιεί την ανάλυση σε λιγότερο από 2 ώρες. Επιπλέον, η λύση της Nanoplasmas έχει μεγάλη ευαισθησία, απαιτεί μικρότερη ποσότητα αντιδραστηρίων (reagents) και ταυτόχρονα, πραγματοποιείται με εξοπλισμό που είναι φορητός. Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με 150.000 ευρώ από το Uni.Fund για την τελειοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος, τη δοκιμαστική χρήση του από μεγάλο βιοαναλυτικό εργαστήριο και την πρώτη διάθεσή του στην αγορά. Πρώτη αγορά στόχος της εταιρείας θα είναι βιοαναλυτικά εργαστήρια, δημόσια (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, κλπ) και ιδιωτικά κτήρια (π.χ. ξενοδοχεία) και εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας πόσιμου νερού.

Allcancode

Ανάπτυξη λογισμικού υψηλής ποιότητας σε μικρό χρόνο, ακόμη και από μη ειδικούς χρήστες

 Η Allcancode που παρουσιάστηκε από τους δύο ιδρυτές της, Κώστα Καρολεμέα και Σπύρο Αλβέρτη, είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, η οποία αυτοματοποιεί τη διαδικασία παραγωγής web και mobile εφαρμογών. H τεχνολογία της επιτρέπει ακόμη και σε μη ειδικούς να δημιουργούν μια εφαρμογή μία φορά για πολλές πλατφόρμες (mobile και web) και περιορίζει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης, αφού πλέον επιτρέπει τη δημιουργία συγκεκριμένων εφαρμογών και ιστοσελίδων μέσα σε μερικές ώρες, εκεί που παραδοσιακές μέθοδοι χρειάζονται μέρες. Οι υπηρεσίες που παρέχει η Allcancode απευθύνονται σε επιχειρήσεις διαφορετικών μεγεθών, από την κατασκευή λογισμικού προωθητικών ενεργειών μέχρι και εταιρικών προϊόντων (π.χ. για startups). Tο δίκτυο των στενών συνεργατών της αποτελείται από εταιρείες στο χώρο του Design, του Marketing και της Διαφήμισης. Η ίδια η τεχνολογία της Allcancode θα διατίθεται πολύ σύντομα και στο ευρύτερο κοινό ως προϊόν και θα απευθύνεται κυρίως σε designers και developers που θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο δημιουργίας και δημοσίευσης web και mobile εφαρμογών. Η χρηματοδότηση από το Uni.Fund ύψους 300.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό και την ανάπτυξη της βάσης πελατών της.

Η ομάδα του Allcancode

BibeCoffee Connected Machines

Τεχνολογία ΙοΤ και ΑΙ που αλλάζει τα δεδομένα στην παρακολούθηση και διαχείριση ποιότητας στην αλυσίδα διανομής καφέ

Mε τη χρήση τεχνολογιών IoT και Artificial Ιntelligence, η τεχνολογία της BibeCoffee μετατρέπει όλες τις επαγγελματικές μηχανές καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής, σε έξυπνα τερματικά ακριβείας που συγκεντρώνουν δεδομένα από κάθε μηχανή και επιτρέπουν σε διανομείς και αλυσίδες καφέ τη διαχείρισή τους σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, πραγματοποιεί online έλεγχο ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της κατανάλωσης καφέ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα πρόβλεψης και αυτοματοποίησης των επόμενων παραγγελιών. Ακόμη, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρείες και ομάδες συντήρησης επαγγελματικών μηχανών καφέ, αφού μέσω της εφαρμογής της (Bibe App) επιτρέπει στους συντηρητές να ενημερώνονται άμεσα για βλάβες, να προβλέπουν και να προλαμβάνουν ζημιές και κλοπές ή και να προγραμματίζουν τις εργασίες βάσει της χρήσης των μηχανών. Η επένδυση του Uni.Fund στην BibeCoffee, ύψους 400.000 ευρώ, θα αξιοποιηθεί για την τελειοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος και την έξοδο σε αγορές του εξωτερικού.

Η ομάδα του BibeCoffee

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here