Σε επένδυση 400.000 ευρώ στην EnzyQuest, spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που δραστηριοποιείται τον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας, προχώρησε πρόσφατα το Uni.Fund.

H EnzyQuest έχει την έδρα της στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την ανάπτυξη ενζύμων / αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικές μεθόδους στη Βιοτεχνολογία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από επιστήμονες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και στελέχη από τον χώρο της Καινοτομίας και της Μεταφοράς Τεχνολογίας από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Ο Δρ. Δημήτρης Κουτσιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της EnzyQuest, ήταν επικεφαλής επιστήμονας της Minotech Biotechnology στο ΙΤΕ, που ασχολείται με την ανάπτυξη προϊόντων μοριακής βιολογίας, και μέλος της New England Biolabs στη Βοστώνη. Έχει αναπτύξει πάνω από 20 ενζυμικά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Ο Σωτήρης Ξύδης, Διευθυντής Λειτουργιών στην EnzyQuest, έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα της Μεταφοράς Τεχνολογίας και της Καινοτομίας στη βιομηχανία και σε ερευνητικά ιδρύματα καθώς και σε εταιρείες και οργανισμούς στον χώρο της Υγείας. Ο Λάμπρος Κούρτης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επιχειρήσεις στον χώρο της βιοτεχνολογίας, της επιστήμης υλικών και της ψηφιακής υγείας στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο. Είναι σύμβουλος στο Gates Ventures, στην εταιρεία αναλύσεων δεδομένων υγείας Evidation Health, και στη φαρμακευτική Eli Lilly. Ο Γιάννης Βλατάκης, επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας κι Ανάπτυξης της εταιρείας, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης με πολυετή εμπειρία στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας.

Η καθιέρωση και η επέκταση των μοριακών μεθόδων διάγνωσης και ταυτοποίησης στον τομέα της Υγείας (γονιδιακοί δείκτες ασθενειών), της αγροδιατροφής (μοριακή ταυτοποίηση διαγονιδιακών φυτών ή μικροβίων σε φυτικά σκευάσματα) και της Έρευνας (Μοριακή Βιολογία, Βιοτεχνολογία, Βιοϊατρική) έχουν οδηγήσει σε μια ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των ενζύμων και των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται (άνω των $20 δις για το 2020), η οποία εντείνεται και λόγω COVID-19.

Η EnzyQuest είναι η πρώτη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχοντας ήδη στο portfolio της 70 προϊόντα, καθώς και μια σειρά νέων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, η ΕnzyQuest εισέρχεται δυναμικά στον παγκόσμια χάρτη, με δυνατό και καινοτόμο στοιχείο της την ταυτοποίηση και ανακάλυψη ενζύμων με νέες ιδιότητες και πρωτοπόρες εφαρμογές από Ακραιόφιλους (Extremophiles) οργανισμούς, δηλαδή μικροοργανισμούς που έχουν αναπτύξει ένζυμα που λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες (αλατότητα, θερμοκρασία κλπ).

Η Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund, αναφέρει για τη συνεργασία: «Η ομάδα της EnzyQuest συνδυάζει μοναδικά την καινοτομία με τις επιχειρηματικές δεξιότητες και τη διεθνή εμπειρία, ενώ και η αγορά στην οποία απευθύνεται αναπτύσσεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Θεωρούμε ότι η εταιρεία έχει πολύ καλές προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης και δουλεύουμε συστηματικά πάνω σ’ αυτό».

Με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, η EnzyQuest ξεκίνησε να εξετάζει τρόπους να βοηθήσει το ελληνικό οικοσύστημα. Αν και έξω από τον στενό αρχικό της σχεδιασμό, η εταιρεία κινήθηκε άμεσα για την παραγωγή των ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη μοριακή διάγνωση του SARS-CoV-2, στοχεύοντας στην εξασφάλιση αρχικά τουλάχιστον εγχώριας επάρκειας τεστ για την επόμενη φάση διαχείρισης της κρίσης, όπου πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαγνωστικά τεστ σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, πέρα από την πρώτη γραμμή ιατρικού προσωπικού και τις ευαίσθητες ομάδες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here