Ανάλυση της Fast Finance

 

Μένει ακόμα 1 εβδομάδα για το κλείσιμο έτους με την προηγούμενη να μας δίνει και πάλι μικρά κέρδη της τάξεως του +1%.

Το 2022 μας αφήνει με μεικτά συναισθήματα μιας και μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κλείνει με μικρά κέρδη και μάλιστα κόντρα στο σύνολο των χρηματιστηρίων παρόλα αυτά υπήρξαν αρκετοί τίτλοι περισσότερο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που κλείνουν με σημαντικές απώλειες.

Αυτό συμβαίνει λόγω το ότι πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια κινήθηκαν σαφώς πιο αμυντικά λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της πιθανής ανακοπής της ανάκαμψης.

Η πτώση του αερίου σε τιμές κοντά στην αρχή του πολέμου παράλληλα με το άνοιγμα πωλήσεων αερίου στην Ευρώπη αφήνει ελπίδες ότι κάτι κινείται πολιτικά σε σχέση με το πέρας του πολέμου.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι αγορές μπορούν να δώσουν ανοδική ανάσα.

Πιθανότατα η αμυντική διάθεση στις αγορές έχει να κάνει με τις πιθανές εξελίξεις.

Την εβδομάδα που πέρασε είδαμε ακόμα μία δημόσια πρόταση σε μία υποτιμημένη μετοχή αυτή του πλαισίου.

Ο τίτλος αδιάφορος στους περισσότερους μιας και ο εισηγμένος δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στην μετοχική του εικόνα ενώ παράλληλα δύσκολα έδινε ποσοστά σε θεσμικούς με την δικαιολογία ότι δε υπάρχει ενδιαφέρον.

  • Δυστυχώς ακόμα μία εταιρία οδεύει στην έξοδο και το πιο πιθανό είναι να ακούσουμε εταιρικές εξελίξεις μετά από αυτό.

Θυμίζουμε ότι η εισαγωγή του και μάλιστα με πολύ μικρότερα μεγέθη είχε γίνει σε διπλάσια αποτίμηση.

Η περίοδος των υψηλών επιτοκίων είναι ιδανική περίοδος για νέες εισαγωγές στην αγορά μιας και το κόστος δανεισμού έχει ανέβει σημαντικά.

  • Φυσικά οι μελλοντικές εισηγμένες καλό θα ήταν να κοιτάνε και τους μετόχους τους με το θεσμικό πλαίσιο να πρέπει να γίνει ακόμα πιο δύσκολο σε σχέση με την έξοδο από το ταμπλό.

Στο τεχνικό σκέλος συνεχίζεται η συσσώρευση πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς όμως να έχουμε καταφέρει κατοχύρωση της πολύ σημαντικής ζώνης 925-930 γεγονός που θα δώσει συνέχιση της κίνησης στο 950 σε πρώτη φάση παράλληλα με ένα πιθανό new year  rally.

Τα stop μας πλέον τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο έχουν ανέβει στις 902 και 893 μονάδες αντίστοιχα.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ για το 2022 παραμένει με κέρδη +3,12%, με τον ftse25 στο 3,78%, τον τραπεζικό με κέρδη 10,14% και τον ftsem στο -5,81 %.

Το 2022 είχε 2 πολύ σημαντικές εκπλήξεις.

  1. Πρώτα ήταν ο κλάδος της ενέργειας όπου υπέρ απόδωσε σε σχέση με τους υπολοίπους με κέρδη μέχρι και 50%. Ένας λόγος ήταν ο πόλεμος και η νέες πολιτικές λόγω αυτού.
  2. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο τραπεζικός κλάδος που για πρώτη φορά κατάφερε να γίνει οδηγός από ουραγός δείχνοντας ότι πλέον ακολουθούν καλύτερες μέρες για τον κλάδο χωρίς το βάρος των κόκκινων δανείων και χωρίς την ανάγκη νέων κεφαλαίων.

Ακόμα δύο κλάδοι που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τον 2023 είναι αυτές της πληροφορικής και των κατασκευών.

Μπορεί να το 2023 είναι είναι εκλογική χρονιά με τον φόβο για την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης αλλά από την άλλη είναι και μία χρονιά που μπορεί εν δυνάμει να φέρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα η οποία θα αλλάξει την εικόνα της αγοράς μιας και θα εισρεύσουν παθητικά νέα κεφάλαια στην χρηματαγορά.

Καλή χρονιά με υγεία και κέρδη σε όλους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here