Nέα επαγγέλματα και νέου τύπου ευκαιρίες μετά την κρίση στην αγορά ακινήτων

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ας γνωρίσουμε  σήμερα την UPSTREET αλλά και την UCI Loan Management Services.

Μετά από μια δεκαετία συνεχούς απαξίωσης και βίαιης κατρακύλας των τιμών, η αγορά των ακινήτων μοιάζει να σταθεροποιείται.

Υπάρχει πλέον αυθεντικό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται κυρίως από το εξωτερικό, σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς (τουριστικά ακίνητα, γραφεία, Airbnb κλπ), αλλά επίσης ξαφνικά προκύπτουν διστακτικά και οι πρώτοι θαρραλέοι Έλληνες αγοραστές.

Το σημαντικό όμως είναι η Ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει ευκαιρίες για νέου τύπου επαγγέλματα και υπηρεσίες που καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς.

Ας ανακαλύψουμε  δύο τέτοιες υπηρεσίες:

1.       Η πρώτη είναι μια ελληνική start up που δίνει αξία σε κλειστά αναξιοποίητα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα.

2.       Η δεύτερη είναι μια περισσότερο καθιερωμένη εταιρεία που δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ακινήτων με «κόκκινα δάνεια» που δεν μπορούν να τα καταφέρουν και βρίσκονται ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους. Η εταιρεία αυτή βρίσκει μικρότερα ακίνητα για τους «κόκκινους δανειολήπτες» τους βοηθά με το κόστος μετακόμισης και τους απαλλάσσει -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- από το βάρος ενός ληξιπρόθεσμου δανείου που έχει τοποθετήσει στην  λίστα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Ας ξεκινήσουμε με την ελπιδοφόρο start up εταιρεία UPSTREET. Πρόκειται για startup εταιρία που χάρη στο ταλέντο, τη δουλειά και το μεράκι των πολιτικών μηχανικών που την ξεκίνησαν επεκτείνεται ταχύτατα, προσφέροντας σταθερό εισόδημα σε δεκάδες ιδιοκτήτες παραμελημένων ακινήτων στην Αθήνα και από την άλλη πλευρά προσφέρει λύσεις σε επαγγελματίες από την περιφέρεια και το εξωτερικό που έρχονται να εργαστούν για λίγους μήνες στην πρωτεύουσα.

·         Η ιδέα της UPSTREET είναι απλή: Ενοικιάζει τα ξεχασμένα ακίνητα με μακροχρόνια μίσθωση, τα ασφαλίζει, τα επισκευάζει όταν χρειάζεται, ακόμα και τα ανακαινίζει με την προσωπική εργασία των δύο μηχανικών που ξεκίνησαν τη δουλειά.

·         Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, η UPSTREET αξιοποιεί αυτά τα ακίνητα και μετά από 5 χρόνια τα επιστρέφει στον ιδιοκτήτη τους σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα είχε παραλάβει.

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων, έχουν συνήθως τρεις φόβους:

Ποιος μένει στο σπίτι τους, αν θα είναι συνεπής στην καταβολή ενοικίου και πόσους μήνες θα μείνει ελεύθερο αν αυτός φύγει. Η UPSTREET δίνει την απάντηση σ’ αυτούς τους τρεις φόβους αυτούς, αλλά και ένα τέταρτο: Τις τυχόν φθορές! Πληρώνει τους ιδιοκτήτες εγκαίρως και το σπίτι παραδίδεται στο τέλος της μίσθωσης καλύτερο από ό,τι το είχαν παραδώσει.

Τα οφέλη από αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα δεν περιορίζονται μόνο για τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, ούτε μόνο για την UPSTREET. Είναι για πολλές γειτονιές της Αθήνας, που τις είχαν εγκαταλείψει οι εταιρίες που είχαν τα γραφεία τους εκεί, οι ενοικιαστές των διαμερισμάτων, ακόμα και οι ιδιοκτήτες. Ξαφνικά με την καινούργια αυτή πρακτική η περιοχή αναβαθμίζεται, γίνεται πιο ελκυστική, μικρά και μεγάλα μαγαζιά δουλεύουν και πάλι, οι δρόμοι και οι πολυκατοικίες αποκτούν ζωή. Η αγορά αποκτά και πάλι ζωή.

Η άλλη εταιρεία είναι η UCI GREECE LMS (Loan Management Services ).

Προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους από πλειστηριασμό. Η UCI GREECE LMS (Loan Management Services ), κάθεται και συνεργάζεται με αυτούς τους δανειολήπτες, μελετά το σύνολο των υποχρεώσεών τους (δάνεια, κάρτες, φόρους, εισφορές και υποχρεώσεις) και καταλήγει σε μια λύση που δίνει στο ακίνητο μια νέα αξία: Το ανταλλάσσει μ’ ένα άλλο μικρότερης αξίας που μπορεί να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του νοικοκυριού χωρίς τα βάρη ενός δανείου.

Eίναι θυγατρική του UCI Group, με καταγωγή την Ισπανία. Η εταιρία UCI GREECE LMS (Loan Management Services ) είναι μια από τις 15 εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και εξειδικεύεται στην διαχείρισης στεγαστικών δανείων.

Οι προτάσεις που κάνει στους δανειολήπτες είναι όλες μέσα από  τον κώδικα δεοντολογίας που έχει ορίσει η ΤΤΕ

·         Η  UCI GREECE LMS (Loan Management Services ), εφαρμόζει λύσεις συναινετικής διευθέτησης χρέους δια της μεταβίβασης του υπέγγυου ακινήτου.

·         Με απλά λόγια ο υπερχρεωμένος ιδιοκτήτης υπογράφει Εντολή Πώλησης σε τρίτο (Voluntary Sale) και συναινεί στην Εθελοντική Παράδοση του ακινήτου (Voluntary Surrender / Deed in Lieu).

Οι Τράπεζες αποδέχονται τη λύση αυτή εναλλακτική επιλογή σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία πλειστηριασμού και κατάσχεσης που κατά κανόνα συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για την Τράπεζα και σημαντική μείωση της αξίας πώλησης των ακινήτων.

Οι διαδικασίες φιλικών λύσεων δεν επηρεάζονται από τους νόμους προστασίας Α’ κατοικίας δανειοληπτών και μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση στις ανεπιτυχείς προσπάθειες των οφειλετών να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας του Ν. 3869/2010 που όλοι γνωρίζουν ως «νόμο Κατσέλη».

Για την τράπεζα που έχει χορηγήσει και κυνηγά ένα ακόμη «κόκκινο δάνειο», η λύση αυτή είναι σαφώς προτιμότερη γιατί η χρονική περίοδος ανάκτησης και ρευστοποίησης του ακινήτου μειώνεται δραστικά σε σύγκριση με τη διαδικασία πλειστηριασμού, παρέχοντας την ευκαιρία στην Τράπεζα για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάκτηση των κεφαλαίων της.

Το καθαρό ποσοστό ανάκτησης της Τράπεζας αυξάνεται σε σύγκριση με τη διαδικασία πλειστηριασμού, όχι μόνο λόγω του χαμηλότερου κόστους αλλά και λόγω του ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τον οφειλέτη να κρατήσει μέρος της ζημίας ως υπολειπόμενο δάνειο με αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσά διαγραφής για την Τράπεζα και πιθανώς την ανάκτηση προβλέψεων μετά από την εξόφληση του συγκεκριμένου υπολειπόμενου δανείου από τον οφειλέτη.

Η ανταλλαγή ακινήτου είναι μια από τις φιλικές λύσεις.

  • Το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία μιας σχέσης συνεργασίας με τον δανειολήπτη και η αξιοπρέπεια που πρόπιε να νιώθει σε αυτή την δύσκολη του στιγμή.
  • Οι φιλικές λύσεις δίνουν στον οφειλέτη την ευκαιρία να λύσει με επιτυχία το πρόβλημα ενός μη βιώσιμου ενυπόθηκου δανείου με “καθαρό” τρόπο και με το μικρότερο κοινωνικό κόστος. Ο οφειλέτης μπορεί να κάνει μια νέα αρχή χωρίς προηγούμενα χρέη να τον ακολουθούν. Η εταιρεία βοηθά τον δανειολήπτη να βρει και να ενοικιάσει ένα άλλο ακίνητο είτε μικρότερο είτε απλώς φθηνότερο σε μια άλλη γειτονιά ή περιοχή. Καλύπτει ακόμη και το κόστος μετακόμισης. Ο ιδιοκτήτης δεν μένει στο δρόμο, δεν καταστρέφει το ακίνητό του που το παίρνει ο δικαστικός επιμελητής. Απλώς αλλάζει κατοικία προσαρμοσμένος στις νέες οικονομικές και κοινωνικέ συνθήκες. Το υποθηκευμένο ακίνητο από «προβληματικό» καθίσταται επίκεντρο της νέας λύσης.

Στην UCI GREECE LMS (Loan Management Services ) πιστεύουν ότι πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω της σωστής και αποτελεσματικής εφαρμογής φιλικών λύσεων συναινετικής διευθέτησης δια της μεταβίβασης του υπέγγυου ακινήτου, η Τράπεζα έχει την ευκαιρία να θεωρηθεί ως “ένας φορέας επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων” αντί για “παράγοντας δημιουργίας κοινωνικών προβλημάτων”, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της.

Είναι η κλασσική περίπτωση της win win situation…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ