Σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την πρόεδρό της Ειρήνη-Μαίρη Σαρπ, δημοσιεύει την απόφαση της για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τη διαδικασία της πρότυπης-πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2020) μετά από αίτηση του ΕΦΚΑ, συζήτησε το θέμα για πολλούς μήνες.

Ο ΕΦΚΑ προέβαλε το επιχείρημα ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές συνταξιούχων.

Η υπόθεση αφορά  τους παλαιούς συνταξιούχους δηλαδή συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (2016).

  • Οι πληροφορίες για τις σκέψεις που επικρατούν προς το παρόν στο Ανώτατο Δικαστήριο δείχνουν προς τη κατεύθυνση της δικαίωσης για 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Η Ολομέλεια καλείται να απαντήσει στο εάν δικαιούνται εάν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα.

Κομβικό σημείο στη δικαστική απόφαση θα είναι αν τα αναδρομικά τα δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι υπέβαλαν αγωγή ή θα αφορά τους πάντες .

  • Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει πως θα καταβληθούν τα ποσά ( εάν φυσικά η απόφαση είναι θετική για τους συνταξιούχους ) με δεδομένο το δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ μόνο για το διάστημα του 11μήνου το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές και εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων .

Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι οι όποιες επιστροφές προκύψουν θα πραγματοποιηθούν από το 2021 σε πολλές δόσεις.

Επιπλέον επισημαίνεται πως τα ποσά των αναδρομικών φτάνουν έως και τις 15.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου ενώ σε άλλα Ταμεία τα αναδρομικά φτάνουν έως 8.700 ευρώ με τον μέσο όρο να κινείται στις 5.500 ευρώ.

Το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη έγινε δεκτό από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ και στη συνέχεια, σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, “πάγωσαν” όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις περικοπές των συντάξεων τους, όπως και η έκδοση αποφάσεων.

Η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 10η Ιανουαρίου 2020, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here