Ο νέος Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ο Μπόρις Πιστόριους, προσπαθεί να πείσει την πολύχρωμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της χώρας του να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά επιπλέον 10 δισ. Ευρώ.

Ο Καγκελάριος Σόλτς, τον περασμένο Μάρτιο, ανακοίνωσε ένα Ειδικό Ταμείο 100 δις Ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις νέες αυξημένες αμυντικές δαπάνες.

Ξαφνικά οι αμυντικές δαπάνες έγιναν της μόδας.

Ο μεγάλος Γερμανός κατασκευαστής αρμάτων μάχης Leopard – Krauss Maffei  Wegmann, πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Θα χρειαστεί έναν συνεταίρο που θα κατασκευάσει τον μεταλλικό σκελετό των νέων αρμάτων τύπου Leopard 1A5-Leopard 2.

Από τον Οκτώβριο του 2022, είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την ΜΕΤΚΑ (εταιρεία ΜΕΤαλλικών ΚΑτασκευών) του Ομίλου Mytilineos που όχι μόνον στέκεται ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά επιπλέον διαθέτει μια μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Νέα Ιωνία/Βόλου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και με άμεση σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι συζητήσεις αυτές έχουν καταγραφεί λεπτομερώς και στον Γερμανικό Τύπο χωρίς όμως να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα τους.

Τώρα όμως που οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς λόγω Ουκρανίας, το ενδιαφέρον για την μονάδα του Βόλου που παράγει ειδικές μεταλλικές κατασκευές υψηλής προστιθέμενης αξίας που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία και “βαρέως τύπου” μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι έντονο…