της Ελενας Ερμείδου

Περισσότερες απώλειες προκαλούν οι καταιγίδες σήμερα από τις πλημμύρες. Και κάτι ακόμα, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πιθανότητες των έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές, γεγονός που οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση των απωλειών από συμβάντα πλημμυρών. Μάρτυρας των αλλαγών η Ελλάδα, και η Αθήνα.

Σύμφωνα με την Munich Re οι πλημμύρες αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών καταστροφικών συμβάντων από το 1980 με τις οικονομικές απώλειες να διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Εκ του ποσού αυτό μόνο το 12% ήταν ασφαλισμένο.

Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται εν μέρει σε ένα περιορισμένο εύρος ασφαλιστικών καλύψεων προς ορισμένες γεωγραφικές περιοχές και στην χαμηλή ζήτηση, ακόμα και από τις περιοχές που υψηλού κινδύνου. Επίσης, σε πολλά περιστατικά ζημιών παρατηρούνται απώλειες σε δημόσιες υποδομές όπως σε δρόμους, αυτοκινητόδρομους, αναχώματα, ποτάμια και γέφυρες, που συνήθως είναι ανασφάλιστες.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες κινδύνου

Η άνοδος της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και στα θαλάσσια ύδατα επηρεάζουν στα πρότυπα των βροχοπτώσεων. Οι θερμότερες αέριες μάζες μπορούν να απορροφήσουν περισσότερη υγρασία, συνθήκη που αυξάνει τις πιθανότητες έντονων βροχοπτώσεων.

Οι όλο και πιο έντονες και συχνότερες βροχοπτώσεις στα αστικά κέντρα τα οποία είναι απομακρυσμένα των κεντρικών ποταμών καθίστανται έντονο πλέον ζήτημα. Ωστόσο, σε πολλά από αυτά τα μέρη η συνειδητοποίηση του κίνδυνου παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποτιμά τα τις χρηματοοικονομικές απώλειες, το ποσοστό των ασφαλισμένων ζημιών συνεχίζει να παραμένει σε ανεπαρκή επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες κατοικιών ή οι επιχειρηματίες καλούνται να αναλάβουν να καλύψουν τις ζημιές από τα ιδιωτικά περιουσιακά τους στοιχεία ή να επαφίενται των προγραμμάτων κρατικής βοήθειας.

Οι πλημμύρες θεωρούνται ένας φυσικός κίνδυνος για τον οποίο τα μέτρα πρόληψης, αν ληφθούν, μπορεί να λειτουργήσουν.

Οι πλημμύρες από την οπτική της ασφάλισης

Τα συμβάντα των πλημμύρων προέρχονται από διαφορετικές αιτίες για τις οποίες συχνά παρέχονται διαφορετικές ασφαλιστικές καλύψεις. Κάθε προϊόν ασφάλισης είναι προσαρμοσμένο στο να καλύπτει συγκεκριμένους κινδύνους.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ιδιάζουσες περιπτώσεις όπως είναι οι πλημμύρες υπογείων υδάτων, τα τσουνάμι, οι πλημμύρες από τις παγωμένες λίμνες, οι λασπώδεις ροές και άλλα.

….συνεχίζεται

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here