Τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετείχε στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας Τράπεζας αποκάλυψε ο Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Lyktos Group, στο πλαίσιο συζήτησης στο CEO Initiative Forum 2022, σε συζήτηση με τον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief, Fortune Greece.

Μπήκα στην Παγκρήτια το 2017 για να τη σώσω. Δεν είχα όνειρο να μπω σε μια επαρχιακή τράπεζα εφόσον είχε προηγηθεί η Πειραιώς, μετά από εξαγορά 28 τραπεζών… Μπήκα επειδή είμαι από το Ηράκλειο, είδα φίλους και πατριώτες που μου το ζήτησαν”, ανέφερε ο κ. Σάλλας.

Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης της Moody’s στην Παγκρήτια Τράπεζα

Παρόλο που -όπως είπε- είχε κλείσει τη συμφωνία με την HSBC, θα μπορούσε να μείνει με την προϋπόθεση να παραμείνει στρατηγικός επενδυτής. “Δεν με ενδιαφέρει να είμαι απλώς επενδυτής, με ενδιαφέρει να πάρω τη μικρή τράπεζα και να την αναπτύξω. Αν βλέπω τρικλοποδιές προτιμώ να δώσω τη θέση μου…”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ρόλο του τραπεζικού συστήματος ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να περιοριστούν στο Ταμείο Ανάπτυξης, πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να ανοίξουν δρόμο για εξαγωγές και να αναπτύξουν έναν πιο συμβουλευτικό ρόλο.

Μιλώντας τις προοπτικές της χώρας τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Αν υπάρξει, η οικονομική ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Η απαξίωση, ακόμα και στις περιουσίες, θα ξεπεράσει το 20% και η πολιτική αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε υποχώρηση της αξίας των ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα.

Για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις ανέφερε ότι “οι πληθωριστικές πιέσεις, αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας που κλιμακώνεται, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και την απειλή για την παγκόσμια υγεία, είναι η μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here