Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε την Υπηρεσία Πληροφοριών να διεξάγει νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού και να εξετάσουν ειδικότερα αν προήλθε από εργαστήριο στην Κίνα. Το νέο πόρισμα αναμένεται εντός 90 ημερών.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών είναι διχασμένη για το αν ο ιός ήταν αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος ή προέκυψε από ανθρώπινη επαφή με μολυσμένο ζώο. Από την άλλη, η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ προειδοποίησε να μην «πολιτικοποιηθεί» το θέμα.

Επισήμως, ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019. Οι κινεζικές αρχές συνέδεσαν τις πρώτες περιπτώσεις Covid με μια αγορά θαλασσινών στο Wuhan, ωστόσο, πρόσφατες αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ιός θα μπορούσε προέρχεται από ένα βιολογικό εργαστήριο, που έχει έδρα στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι επί προεδρίας Τραμπ υπήρχαν σαφείς υπαινιγμοί ότι η Κίνα έχει ευθύνες για τη διασπορά του ιού. Άλλωστε επί μήνες ο ίδιος ο πρόεδρος χρησιμοποιούσε τον όρο “κινεζικός ιός“. Το Μάρτιο του 2021, ανακοινώθηκε έρευνα που έχει διεξάγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η οποία εντόπισε παραλείψεις και λάθη των κινεζικών αρχών – όχι όμως στοιχεία για διαρροή του ιού από εργαστήριο.

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν. Μάλιστα, πρόσφατες αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ, που αποδίδονται σε πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ, αναφέρουν ότι τρία μέλη του Ινστιτούτου ιολογίας της Γουχάν εισήχθησαν στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα covid, αρκετές εβδομάδες πριν η Κίνα αναγνωρίσει την πρώτη περίπτωση της νέας ασθένειας στην κοινότητα.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here