Στις 2 το πρωί , Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν βομβαρδισμούς  κατά θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Πύραυλοι Cruise Tomahawk χτύπησαν την πρωτεύουσα Σαναά, την Αλ Χουνταϊντά, την Σααντά και την Νταμαάρ με πολεμικά αεροσκάφη και πλοία.

Πρόκειται για την πρώτη μαζική επιδρομή κατά θέσεων των Χούθι από την έναρξη των επιθέσεών τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που κατ’ αυτούς “συνδέονται” με το Ισραήλ, σε ένδειξη “αλληλεγγύης” προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Με γραπτή ανακοίνωση, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, επιβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας

  • «σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία».

Όπως τόνισε, τα πλήγματα

  • «αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους δεν θα ανεχθούν επιθέσεις κατά του προσωπικού τους και δεν θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο σημαντικές διαδρομές εμπορίου παγκοσμίως».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε δε πως δεν θα διστάσει να ηγηθεί νέων μέτρων για την προστασία του αμερικανικού λαού.

Γραπτή ανακοίνωση όμως εξέδωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος καλώντας τους Χούθι να πάψουν τις επιθέσεις τους επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε

  • «περιορισμένη, αναγκαία και ανάλογη δράση σε αυτοάμυνα (…) για να προστατεύσει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα».

Είχε προηγηθεί, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, στο Ηνωμένο Βασίλειο η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του υπουργικού συμβουλίου το οποίο συγκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ και στο οποίο άναψε το πράσινο φως ώστε βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε πλήγματα κατά θέσεων των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.

Παράλληλα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς για πιθανά πλήγματα του ναυτικού συνασπισμού «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας) κατά των Χούθι απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι πρέπει».

Οι Χούθι διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων που «συνδέονται» με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα

Όσο οι πληροφορίες διαδέχονταν η μία την άλλη, ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών, Άμπντελ Μάλεκ αλ-Χούθι, παρέμενε ξεκάθαρος.

  • «Οποιαδήποτε επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μείνει αναπάντητη. Η απάντηση θα είναι μεγαλύτερη από την επίθεση που εξαπολύθηκε με τα 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έναν αριθμό πυραύλων»

τόνιζε με τηλεοπτικό του μήνυμα το βράδυ της Πέμπτης, αναφερόμενος στην επίθεση των σιιτών ανταρτών της Υεμένης την Τρίτη, και ξεκαθάριζε ότι

  • «εμείς παραμένουμε αποφασισμένοι να στοχεύουμε πλοία τα οποία συνδέονται με το Ισραήλ και δεν θα κάνουμε πίσω».

Επίσης, ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ και χαρακτήρισε

  • «αδικαιολόγητα τα πλήγματα ΗΠΑ-Βρετανίας»

Ήδη την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρέθηκε για 4η φορά μέσα σε τρεις μήνες στη Μέση Ανατολή, είχε τονίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα υπόλοιπα μέλη του διεθνούς συνασπισμού Prosperity Guardian δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Την ίδια ημέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε απαιτήσει με απόφασή του την Τετάρτη να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ