Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με μία κίνηση μεγάλης γεωπολιτικής και διπλωματικής σημασίας, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα και πυκνώνουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που προετοιμάζουν το έδαφος για την αναμενόμενη από αναλυτές εαρινή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, μετά τη μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στο τέλος του 2022, που περιόρισε σημαντικά τη διείσδυση της ρωσικής πλευράς.

Ωστόσο η επέτειος του πολέμου θεωρείται κίνητρο για ρωσική επίθεση, σύμφωνα με το Reuters που έδωσε την είδηση για την αιφνιδιαστική άφιξη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στη γειτονική Πολωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζήτησαν για όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ μετέδωσε επίσης ότι η  Ρωσία αναμένεται να φιλοξενήσει επίσκεψη υψηλού επιπέδου από την Κίνα.

Ειδικότερα το Reuters μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα, υποσχόμενος στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί, σε μια ισχυρή επίδειξη υποστήριξης ενόψει της επετείου ενός έτους του πολέμου.

Σειρήνες ήχησαν στην ουκρανική πρωτεύουσα καθώς βρισκόταν εκεί, αν και δεν υπήρξαν αναφορές για ρωσικές πυραυλικές ή αεροπορικές επιδρομές.

«Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση ήταν διχασμένη. Νόμιζε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε λάθος», είπε ο Μπάιντεν επαινώντας τους Ουκρανούς για τη γενναιότητά τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας.

«Το κόστος που κλήθηκε να πληρώσει η Ουκρανία είναι εξαιρετικά υψηλό. Οι θυσίες ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν δύσκολες μέρες και εβδομάδες και χρόνια μπροστά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε επιπλέον οπλισμό αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεράμυνας, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι είπε στον Μπάιντεν ότι η επίσκεψή του ήταν «ένα εξαιρετικά σημαντικό σημάδι υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την αναμενόμενη ομιλία από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία αναμένεται να καθορίσει τους στόχους της Ρωσίας για το δεύτερο έτος αυτού που τώρα αποκαλεί «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» εναντίον της ένοπλης δύναμης της Δύσης.

«Φυσικά για το Κρεμλίνο αυτό θα θεωρηθεί ως περαιτέρω απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοιχηματίσει στη στρατηγική ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο και ότι ο ίδιος ο πόλεμος έχει μετατραπεί αμετάκλητα σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια.