Σημαντικά ζητήματα όπως η αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPΕs), η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, η δημιουργία bad bank όπως προτείνει η ΤτΕ αλλά και οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC), βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο επενδυτικός όμιλος με την ηγεσία του τομέα χρηματοπιστωτική σταθερότητας της ΤτΕ. 

Η JP Morgan Casenove σε report που δημοσίευσε τονίζει ότι η αύξηση των NPΕs είναι

  • αναπόφευκτη με δεδομένη τη σημαντική συρρίκνωση για το ελληνικό ΑΕΠ εντός του 2020, λόγω της πανδημίας, ταυτόχρονα,

όμως, θεωρεί ότι

  • η τρέχουσα κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα προβλήματα του, αρκεί βέβαια να υπάρξει θέληση και προθυμία να δοθούν οι ορθές λύσεις

Οι αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ομίλου εκτιμούν ότι τα NPEs θα αυξηθούν σε σύγκριση με τα επίπεδα τα οποία βρίσκονταν το 2019, ενώ τονίζει ότι, βάσει των δεδομένων που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του, η αύξησή τους μπορεί να φθάσει έως και τα 10 δισ. ευρώ.

Η Bad Bank

Αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας μίας Bad Bank η ΤτΕ επέμεινε ότι είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς το «Σχέδιο Ηρακλής» αν και είναι ένα πολύ καλό βήμα, εξαρτάται από πολλαπλές τιτλοποιήσεις γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος στο τρέχον περιβάλλον.

Η JP Morgan Casenove θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη μίας πιο «ολιστικής» προσέγγισης, ενώ η ΤτΕ προετοιμάζει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής και μπορεί να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες. Το βασικό θέμα για τη Bad Bank έγκειται στο ποια θα είναι η κεφαλαιακή διάρθρωση, με δεδομένους και τους περιορισμούς που υπάρχουν σε επίπεδο ευρωζώνης για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here