Βρετανία και Ιταλία είναι πρώτες χώρες στον κατάλογο των ανησυχιών του οίκου αξιολόγησης Moody’s Investors Service όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές της επόμενης πενταετίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Βρετανία και Ιταλία αντιμετωπίζουν -με μικρή επιτυχία μέχρι σήμερα-  τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το Ηνωμένο Βασίλειο στη βαθμίδα Aa3 τον Οκτώβριο.

Σήμερα η Sarah Carlson, Ανώτερη Αντιπρόεδρος Διαχείρισης Κινδύνων Κρατικού Χρέους του Moody’s εξηγεί ότι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετά Brexit εποχή -που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2021-  ελάχιστη διαφορά έχει σε σχέση με ένα σενάριο “χαοτικού” (no-deal) Brexit μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά την Ιταλία η οποία βρίσκεται μόλις μία βαθμίδα επάνω από την “κόκκινη” γραμμή που χωρίζει την επενδυτική βαθμίδα από τα ομόλογα τύπου “junk”, τα ερωτηματικά αφορούν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την μοναδική “εδώ και μια γενιά” ευκαιρία που δίνουν οι ευρύτατοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα παραπάνω είναι δύσκολο να αποσυνδεθούν από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, με τις δύο χώρες να υποβάλλουν τις οικονομίες τους σε απανωτά lockdown, καθώς έχουν αμφότερες πληρώσει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές λόγω της Covid-19. Ο κρατικός δανεισμός έχει εκτιναχθεί εν μέσω μίας από τις βαθύτερες υφέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here