Γράφει η «ξενοδόχος
Παραπάνω από περιορισμένο είναι το μερίδιο του εσωτερικού τουρισμού στους δημοφιλείς ελληνικούς, νησιωτικούς προορισμούς με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Κρήτης, όπου στους Ελληνες επισκέπτες αντιστοιχεί μόλις το 3% των διανυκτερεύσεων επί του συνόλου και το άλλο αφορά τους ξένους επισκέπτες
- «Στην Ελλάδα, ο τουρισμός αναψυχής στο εσωτερικό της χώρας χτυπήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με τις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή να μην ξεπερνούν το 15% επί του συνόλου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρώτη της ανάλυση για το πρώτο τρίμηνο του 2020, εν μέσω κορωνοϊού, η εταιρεία συμβούλων gbr consulting, συνεργάτης των μεγάλων Ενώσεων Ξενοδόχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό επί του συνόλου στους μεγαλύτερους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι τουρίστες από το εξωτερικό. Ενδεικτικά στην Κρήτη, το μερίδιο των Ελλήνων επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων είναι 3%, στο Νότιο Αιγαίο στο 5%, στο Ιόνιο στο 6% και μόνο στη Χαλκιδική είναι λίγο κάτω του 10%, ήτοι στο 9%.
- Το μικρό μερίδιο του εγχώριου τουρισμού είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους, εξαρχής, οι τουριστικοί φορείς έλεγαν ότι δεν έχουν να περιμένουν και πολλά από τους Ελληνες, πλην της «ένεσης» που μπορούν δώσουν οι τελευταίοι στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν μέσα στον Ιούλιο.
Εσωτερικός και οδικός τουρισμός θεωρείται ότι θα είναι οι πρώτες κατηγορίες που θα ανακάμψουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις. Ωστόσο και από τον οδικό τουρισμό οι προσδοκίες είναι επίσης περιορισμένες. Όπως επισημαίνει η gbr, το μερίδιο είναι σαφώς μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό των Ελλήνων, ωστόσο οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από τα Βαλκάνια και δε διαχέονται σε όλη την τουριστική Ελλάδα.
- Οι αφίξεις από τις γειτονικές χώρες αντιπροσώπευσαν ένα 30%, κοντά στα 9,3 εκατ. επί του συνόλου των διεθνών αφίξεων του 2019.
Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες των Βαλκανίων έρχονται οδικώς και παρά το γεγονός ότι είναι σημαντική η συμβολή τους για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το πρώτο διάστημα μετά το άνοιγμα της αγοράς, ωστόσο μπορούν να επηρεάσουν θετικά περιορισμένες γεωγραφικές περιοχές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Χαλκιδική, όπως εκτιμά η εταιρεία.