Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης “βόμβα”του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που έκρινε μερικώς αντισυνταγματικό και παράνομο το πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συνεδρίασε εκτάκτως  το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μετά από μια …θορυβώδη τηλεδιάσκεψη κατέληξε σ’ ένα απλό συμπέρασμα:

  • Ότι κι αν λέει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE είναι απόλυτα συμβατό με το καταστατικό της ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας, δεν παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εξυπηρετεί τον στόχο για τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Οι Γερμανοί συνταγματικοί δικαστές έκριναν ότι η ΕΚΤ “έδρασε πέραν της δικαιοδοσίας της” αλλά στην Φρανκφούρτη όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύουν πως το ευρωπαϊκό δίκαιο σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης υπερισχύει για τέτοιου είδους θέματα έναντι των τοπικών δικαίων.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε προκαταρκτική ενημέρωση από τον διοικητή της Bundesbank και από τη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

  • Η ΕΚΤ έλαβε γνώση για τη σημερινή (5/5) απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP).
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει πλήρως δεσμευμένο να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται σε επίπεδα που συνάδουν με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του και ότι η δράση νομισματικής πολιτικής που αναλαμβάνεται για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του οικονομία και σε όλες τις δικαιοδοσίες της ζώνης του ευρώ.
  • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργεί σύμφωνα με την εντολή της για τη σταθερότητα των τιμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here