Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να μην έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για την κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – το project Solar – εντούτοις το «παρών» στη διαδικασία για την αγορά του 95% των mezzanine και junior notes έδωσαν δύο… παλιοί γνώριμοι.

Ο λόγος για τα funds Water Will και Brace Bridge που αμφότερα έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά, αποκτώντας «φέτα» mezzanine notes το πρώτο της τιτλοποίησης Mexico και το δεύτερο του Frontier. Οι πληροφορίες θέλουν, τόσο τη Bain, όσο και τη Fortress, να αποσύρονται την τελευταία στιγμή από τον διαγωνισμό, επικαλούμενες ζητήματα που σχετίζονται με το business plan. Αυτό φέρεται να προβλέπει πληρωμή κουπονιών ανά τρίμηνο βάσει των εισπράξεων. Το κουπόνι των mezzanines καταβάλλεται πριν την αποπληρωμή κεφαλαίου για τους senior notes τίτλους, εφόσον βέβαια επαρκούν οι εισπράξεις.

Εάν τελικά λάβει έγκριση για ένταξη στον «Ηρακλή» θα πραγματοποιηθεί κοινή τιτλοποίηση και έκδοση ομολογιών µέχρι το α’ τρίµηνο του 2023 και µετάπτωση/ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης σε επενδυτή εντός του 2023. Oι τράπεζες θα διακρατήσουν το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) προεξοφλητικής προτεραιότητας και το 5% των ομολογιών µεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) προεξοφλητικής προτεραιότητας. Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο χαρτοφυλάκιο αφορά σε απαιτήσεις από επιχειρηματικά δάνεια που προέρχονται και από τις «4» (ενδεικτικά, το ποσό για την Εθνική Τράπεζα «αγγίζει» τα 170 εκατ. ευρώ, για την Eurobank τα 272 εκατ. ευρώ προ προβλέψεων και για την Alpha Bank τα 400 εκατ. ευρώ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here