Στο… άρμα του «Ηρακλή» αποφάσισαν να προσδεθούν οι συστημικές τράπεζες, αναφορικά με το project Solar που περιλαμβάνει δάνεια – μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – και των «4», ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Στο επίμαχο θέμα αναφέρθηκαν οι διοικήσεις, τόσο της Alpha Bank, όσο και της Τράπεζας Πειραιώς, αποκαλύπτοντας πως έχουν ήδη κατατεθεί οι σχετικές αιτήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη στο δεύτερο σκέλος του μηχανισμού, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. 

Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank, παρουσιάζοντας τις 13 συναλλαγές, στις οποίες έχει προβεί σε διάστημα πέντε ετών – από τον Δεκέμβριο του 2017 έως και σήμερα – συμπεριέλαβε και το χαρτοφυλάκιο Solar, με το κομμάτι που της αναλογεί να «αγγίζει» πλέον τα 400 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, αυτή σημείωσε πως «οι τιτλοποιήσεις Sunrise 3 και Solar, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, για τις οποίες έχουν εγγραφεί ήδη οι προϋπολογισμοί ζημιών, βρίσκονται σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2022, ενώ έχουν κατατεθεί οι σχετικές αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα ‘Ηρακλής’».

Την αποεπένδυση από το επίμαχο χαρτοφυλάκιο δρομολογεί, τόσο η Eurobank, όσο και η Εθνική Τράπεζα, με το «πακέτο» που αναλογεί στην τελευταία να είναι σήμερα μικρό (πέριξ των 170 εκατ. ευρώ).  

Αξίζει να επισημανθεί πως η διαχείριση του Solar είχε ανατεθεί – κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, στην τελευταία φάση της οποίας βρέθηκαν και οι Altamira και APS – στην doValue Hellas, θυγατρική του ιταλικού ομίλου doValue SpA.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here