Το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου και πιθανότατα μέχρι το τέλος Αυγούστου η Ελλάδα αναμένει την πρώτη εκταμίευση 4 δις ευρώ, των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη εργασιών της Συνόδου Κορυφής, δηλώνοντας μάλιστα την «αισιοδοξία», του για το «μεγάλο αναπτυξιακό πρόσημο του σχεδίου Ελλάδα 2.0».

Η είδηση για την ταχεία έλευση των 4 δις ευρώ της πρώτης εκταμίευσης, αποτελεί τον καταλύτη σε μία σειρά από θετικές εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το αναπτυξιακό σενάριο για την Ελλάδα που ήδη είναι στην αφετηρία ενόψη του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, αλλά αναμένεται και να επιταχυνθεί ιδιαίτερα κατά το επόμενο έτος, οπότε θα έχουν γίνουν ορατές και οι επιπτώσεις από τη «βεντάλια» των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που οι οποίες ξεδιπλώνεται βαθμιαία.

Η ανάπτυξη συνδέεται με τους εμβολιασμούς

Προϋπόθεση γι αυτό βεβαίως, αποτελεί η θωράκιση του ελληνικού πληθυσμού και η επίτευξη της γενικής ανοσίας μέσω των εμβολιασμών. Ένα θέμα στο οποίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνδέοντας ευθέως την αναπτυξιακή προσδοκία για τη χώρα με το ζήτημα της πανδημίας.

Είπε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε κίνητρα που θα επιταχύνουν τους εμβολιασμούς: «Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα… Εφόσον έχουμε φτάσει σε επίπεδο όσοι θέλουν να εμβολιαστούν να εμβολιάζονται, πρέπει να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα προσεγγίσουμε έξυπνα τους πολίτες που δεν έχουν πάρει αυτήν την απόφαση».

Σχετικά με το θέμα πρόσθετων περιορισμών για την ινδική μετάλλαξη (ΔΕΛΤΑ) διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πλειοψηφία στο συμβούλιο για επιβολή πρόσθετων μέτρων. «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Η Ελλάδα άνοιξε στον τουρισμό, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ο μόνος τρόπος, για να περιορίσουμε τον ιό είναι ο εμβολιασμός. Αυτή η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Και τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη», τόνισε.

Πικρός ο τούρκικος καφές του Τατάρ                                         

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σύντομο τετ α τετ που είχε με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων. «Δε συναντήθηκα με τον κ. Τατάρ. Διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου. Μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα του επανέλαβα την πάγια μας θέση. Με τη λύση των δύο κρατών δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Απορρίπτεται. Η συζήτηση σταματά εν τη γεννέσει της. Και αυτό του το επανέλαβα», ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα προς την Τουρκία.

“Η Ευρώπη, δια των 27 στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, που πιστεύω ότι θα διαλέξει το σωστό δρόμο της αποκλιμάκωσης, για να χτίσουμε μία θετική ατζέντα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here