γράφει ο  Δημήτρης Μαλλάς

Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τα αποτελέσματα των ερευνών διαφόρων φορέων και οργανισμών «κρύβουν» μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με την περίπτωση της πρόσφατης έρευνας της ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις.

Οι περισσότεροι εστίασαν -και ορθώς- στα στοιχεία σχετικά με τη μειωμένη επισκεψιμότητα και τις καχεκτικές πωλήσεις, αλλά υπάρχει ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα:

  • μόλις το 4% των πελατών επέλεξε να χρησιμοποιήσει μόνο μετρητά για τις αγορές του!
  • Ένα 23% χρησιμοποίησε και μετρητά και κάρτες,
  • ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (73%) έκανε αποκλειστικά χρήση καρτών!

Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στην πανδημία του κορωνοϊού και την προσπάθεια μας να αποφύγουμε επαφές, κάτι που έχει βάση.

Αλλά αν δει κανείς τον Πίνακα 11 της συνολικής έρευνας, τότε θα δει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον:

  • το 2014 το ποσοστό όσων χρησιμοποίησαν αποκλειστικά κάρτα ήταν μόλις στο 3%.
  • Το 2015, λόγω capital controls φυσικά, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 32% και από εκεί και πέρα έχουμε μία
  • σημαντική άνοδο κάθε χρόνο για να φθάσει στο 2019 στο αρκετά υψηλό 55%.

Αυτό που θεωρώ ότι χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ότι τα νούμερα αυτά ουσιαστικά υποδεικνύουν πόσο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας είναι οι πλέον οι κάρτες. Και μπορεί ο κορωνοϊός να επιτάχυνε το ποσοστό διείσδυσης της χρήσης, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι σταδιακά ακόμη και στην Ελλάδα θα φθάσουμε στο σημείο οι συναλλαγές να γίνονται σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό με πλαστικό χρήμα. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αν το κράτος αξιοποιήσει σωστά τα δεδομένα που μπορεί να έχει στη διάθεση του.

Στο λιανικό εμπόριο είναι πλέον προφανές ότι η κάρτα εξελίσσεται στο βασικό τρόπο πληρωμής. Εκεί που τα μετρητά δείχνουν να «αντέχουν» ακόμη είναι ίσως στην εστίαση και στη μικρή λιανική, καθώς οι Έλληνες δύσκολα θα χρησιμοποιήσουμε κάρτα για μία συναλλαγή κάτω από 2 ευρώ. Αν και εκεί η τάση είναι πως όλο και αυξάνονται οι μικρής αξίας συναλλαγές με κάρτες.

Αυτό που υπάρχει ως αίσθηση είναι πως οι μεγάλες ηλικίες αρχίζουν να συνηθίζουν όλο και περισσότερο στην ιδέα των αγορών με τη χρήση καρτών, ενώ είναι μάλλον φυσιολογικό η νέα γενιά να αποφεύγει όλο και περισσότερο τη χρήση των μετρητών. Για τις γενιές που μεγάλωσαν στην ψηφιακή εποχή, η χρήση της κάρτας είναι κάτι φυσιολογικό, ειδικά από τη στιγμή που μέσα από το smartphone τους μπορούν να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις οικονομικές συναλλαγές τους. Συν ότι πλέον μπορούν να πληρώνουν και με το smartphone τους. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να φύγουν από το σπίτι και το μόνο που να χρειάζεται να πάρουν μαζί τους -πέραν των κλειδιών- είναι το smartphone τους.

Και αρχίζεις πλέον να αναρωτιέσαι μήπως εκτός από την κατάργηση των μετρητών οδηγηθούμε και στην κατάργηση του πορτοφολιού. Άλλωστε, δεν είναι πολύ μακριά η ημέρα που το κινητό θα μπορεί να αντικαταστήσει τα κλειδιά μας αλλά και την ταυτότητα μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ