Προσιτά δάνεια, με μηνιαία δόση 275 ευρώ για κατοικίες σημερινής αξίας 100.000 ευρώ τα οποία θα παρέχονται σε δικαιούχους με κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο 10.000 ευρώ, προβλέπει μεταξύ άλλων, το κοινωνικό σχέδιο για την στέγαση της κυβέρνησης. Προβλέπονται προσιτά δάνεια έως 150.000 ευρώ για κατοικίες μέχρι 120 τ.μ. που απευθύνονται σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25-39 ετών, με κονδύλι 500 εκατ. ευρώ και δυνατότητα διπλασιασμού του, που θα καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας και άτοκα δάνεια για τρίτεκνους ή πολύτεκνους. Επίσης η ανέγερση έως ανέγερση έως και 2.500 κατοικιών, η αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου και η ανακαίνιση έως και 4.000 κατοικιών.

Πιο αναλυτικά το κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στέγαση προβλέπει έξι άξονες μέτρων, ενώ ένα έβδομο μέτρο αφορά την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος. Τα μέτρα προβλέπουν:

1)Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους

2)Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών

3)Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

4)Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών

5)Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωση

6)Δημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών

7)Τέλος, προωθείται αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Σε ό,τι αφορά τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπεται: δάνειο έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2027. Ωφελούμενοι είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών.

Κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκαν οι 10.000 ευρώ και ως ανώτερο, το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Θα καλύπτεται το 90% της εμπορικής αξίας, είπε ο  κ. Χατζηδάκης.

Η δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα). Το σχέδιο προβλέπει άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει τρία ή παραπάνω παιδιά.

Υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού του προϋπολογισμού αν εξαντληθούν οι πόροι, ενώ το σχέδιο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η κοινωνική κατοικία

Μια νέα δράση είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη». Προβλέπει την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (στέγαση μεταναστών) για τρία χρόνια. Προβλέπει επίσης μίσθωση των ακινήτων, ανακαίνιση και διάθεσή τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες). Η πρόσκληση προς τους μισθωτούς θα ξεκινήσει έως τα τέλη του χρόνου και εκτιμάται ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακαινίσεις, ώστε να μπουν οι νέοι ενοικιαστές, οι οποίοι θα πληρώνουν μικρό ενοίκιο.

Προβλέπεται να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια 200 εκατ. ευρώ για μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για άνω των πέντε ετών. Το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα παραχωρήσει με κοινωνικά κριτήρια σε νέους.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 με την επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών. Η έναρξη της στέγασης ωφελούμενων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες. Προβλέπει ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη). Τα κριτήρια θα καθοριστούν τον Δεκέμβριο. Η έναρξη της διάθεσης των διαμερισμάτων αναμένεται το 2025.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική αντιπαροχή, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης προβλέπεται η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό επιτόκιο, όπως και η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών. Το κόστος είναι μηδενικό για το Δημόσιο. Έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023 θα γίνει επιλογή οικοπέδων και ακολουθεί διαγωνισμός για ανάδοχους έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Εκτιμάται ότι σπίτια θα είναι διαθέσιμα από το 2025. Θα γίνει μίσθωση του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου με χαμηλά ενοίκια βάσει οικονομικών κριτηρίων και με ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Κάτι ανάλογο ετοιμάζεται για ακίνητα του Υπ. Εργασίας (περίπου 40 ακίνητα).

Φοιτητικό επίδομα

Το φοιτητικό επίδομα αυξάνει στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν. Δικαιούχοι είναι 50.000 φοιτητές και ο προϋπολογισμός 75 εκατ. ευρώ. Καλύπτονται και σπουδαστές ΙΕΚ. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα.

Ανακοινώθηκε η δημιουργία πέντε φοιτητικών εστιών σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Αττική και Κρήτη. Θα υλοποιηθεί έως το 2027 και προβλέπει 8.150 κλίνες.

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Ανακαινίζω

Από ένα πρόγραμμα ανακαίνισης που θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο, μπορούν να επωφεληθούν 20.000 νέοι 18-39 ετών με παλαιές κατοικίες, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Προβλέπει χρηματοδότηση 25.000 ευρώ (Εξοικονομώ) και 10.000 ευρώ ανρίστοιχα (Ανακαινίζω).

Για την κάλυψη της ίδιας συµµετοχής από τους νέους προσφέρεται στο «Εξοικονοµώ» άτοκος δανεισµός και στο «Ανακαινίζω» χαµηλότοκος δανεισµός µέχρι 7.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις είναι:

Εξοικονοµώ: Έως 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδηµα, για ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούµενο με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόµενο ακίνητο

Ανακαινίζω: Έως 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδηµα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούµενο. Πλήρης κυριότητα, ή επικαρπία για ενοικιαζόµενο ακίνητο

Σε ότι αφορά την κατοικία οι προϋποθέσεις είναι: Είναι µονοκατοικία, ή µεµονωµένο διαµέρισµα, υφίσταται νόµιµα και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιµοποιείται, ή θα αποκτήσει χρήση κύριας κατοικίας από το νέο, ή τρίτο πρόσωπο, είναι κατηγορία Γ’ ή και χαµηλότερη βάσει του A’ Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here