Σε νέα εποχή εισέρχεται η ιστορική βιομηχανία Μινέρβα, υπό την διοίκηση ενός ισχυρού Fund.

Να θυμίσουμε ότι διαχειριστής της Diorama έχει οριστεί η Deca Investments Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 45,1 εκατ. ευρώ

Το πρωί της Πέμπτης, η PZ Cussons Plc, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους καταναλωτικών προϊόντων διεθνώς, προχώρησε σε συμφωνία για τη μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων ΑΕ στην εταιρεία Mirties Enterprises Company Limited, θυγατρική της Diorama Investments SICAR SA.

Το Fund έκοψε το νήμα έναντι των ακόμη δύο φερόμενων διεκδικητών που φλέρταραν με την εξαγορά.

Ποιοι διεκδικούσαν

Συγκεκριμένα, η βιομηχανία ζυμαρικών «Μέλισσα – Κίκιζας», η κονσερβοποιία «Παλίρροια» και το επενδυτικό fund ελληνικών συμφερόντων Deca Investments ήταν οι τρεις διεκδικητές της βιομηχανίας τροφίμων «Μινέρβα», για την οποία ο όμιλος PZ Cussons, που εισήλθε στη βιομηχανία το 1977, αναζητούσε αγοραστή.

 

Η ιστορία της Μινέρβα

Η ΜΙΝΕΡΒΑ είναι η παλαιότερη ελαιουργική εταιρεία στην Ελλάδα. Στην εκατοντάχρονη ιστορία της, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο η ΜΙΝΕΡΒΑ ολοκλήρωσε το μετέωρο βήμα από το εμπόριο στη βιομηχανία, αποφασίζοντας ουσιαστικά τη μεταπήδηση της από το εμπόριο του ελαιολάδου στον βιομηχανικό κύκλο της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας των ελαιουργικών προϊόντων.

Το βήμα αυτό ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία και τη συνεχή ανάπτυξη μιας νέας και δυναμικής ελαιουργικής βιομηχανίας στο Μοσχάτο. Οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και οι ατυχίες δεν έκαμψαν τη συλλογική προσπάθεια (επιχειρηματιών – στελεχών και εργαζομένων), αντίθετα τη χαλύβδωσαν έτσι ώστε να την καταστήσουν ικανή να απορροφήσει δυναμικά τις νέες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που ο Όμιλος Paterson & Zochonis της προσέφερε για την ανάπτυξη και τον συνεχή εκσυγχρονισμό της. Και αυτή η σύζευξη αντιλήψεων και επιχειρηματικών στρατηγικών πέτυχε διατηρώντας το αρχικό όραμα της εταιρείας ζωντανό και ανανεώνοντάς το συνεχώς ως το γύρισμα του δεύτερου αιώνα ζωής της που φέτος γιορτάζουμε.

Η ΜΙΝΕΡΒΑ διανύοντας πλέον το 2ο αιώνα ζωής της, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας δραστηριοποιούμενη στο χώρο των τροφίμων. Το 1993 η εταιρεία αποφάσισε την κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου με τεχνολογία αιχμής ικανό να υλοποιήσει όλα τα σχέδια για ανάπτυξη της ΜΙΝΕΡΒΑ τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, στην περιοχή του Σχηματαρίου συνολικής επένδυσης 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα με τις αποφάσεις για τη νέα επένδυση, η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζει δυναμικά. Η εταιρεία, επιθυμώντας να αυξήσει τον τζίρο της και την έκταση της αγοράς της καλύπτοντας όλα τα καταστήματα της χώρας, αποφασίζει να στηρίξει την προσπάθεια διακίνησης των προϊόντων της με κάθε πρόσφορο τρόπο. Αποφασίζει να συμμετάσχει στις δαπάνες διακίνησης των αντιπροσώπων της για την επίτευξη της επιθυμητής αύξησης των πωλήσεων.

Πραγματοποιούνται επενδύσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό (ψυγεία σε συνεργάτες κτλ). Δημιουργεί και ενισχύει τα κέντρα διανομής σε ευρύτερες περιοχές επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη.

Τον Ιούνιο του 1994 ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου εργοστασίου με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο του 1996 να ολοκληρωθεί μέρος από την τυποποίηση και συγκεκριμένα το κομμάτι παραγωγής μαργαρινών.

Οι εργασίες συνεχίσθηκαν εντατικά, ωστόσο τον Απρίλιο του 1997, λίγο πριν την ολοκλήρωση της τυποποίησης, έρχεται μια καταστροφική φωτιά η οποία δημιούργησε σημαντικές καταστροφές. Η ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου μετά το συμβάν αυτό καθυστέρησε τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η οικογένεια της Μινέρβα

Το 1999 ολοκληρώνεται το όραμα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την μετεγκατάσταση της παραγωγικής μονάδας της εταιρείας από το Μοσχάτο στο Σχηματάρι της Βοιωτίας. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 1999 ένα όνειρο ετών γίνεται πραγματικότητα. Το νέο εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ, είναι σε πλήρη λειτουργία έτοιμο να υλοποιήσει τα οράματα της νέας γενιάς της εταιρείας.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ο Alex Kanellis, Chief Executive της PZ Cussons Plc, δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία για τη μεταβίβαση της Μινέρβα εντάσσεται στη νέα στρατηγική της PZ Cussons “Focus, Scale and Accelerate” η οποία επικεντρώνεται στις κύριες κατηγορίες προϊόντων μας -προσωπικής φροντίδας και καλλυντικών-, και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που αποτελούν το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και θα μας προσφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι η DIORAMA/DECA είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης που θα προσφέρει στη Μινέρβα σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους για την αφοσίωση και την εξαιρετική δουλειά τους όλο το διάστημα της συνεργασίας μας και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον».

Ο Partner και Διευθυντής Επενδύσεων της DECA Investments AIFM, Γιάννης Καλαντζής δήλωσε: «Το ενδιαφέρον μας στην Μινέρβα προϋπήρχε της απόφασης της PZ Cussons να πωλήσει την εταιρεία. Στοιχεία της ελκυστικότητάς της αποτελούν η μακρά και επιτυχημένη ιστορία της, η απαράμιλλη αναγνωρισιμότητα του ονόματός της και η πεποίθηση ότι μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με τους συνεπενδυτές μας, την διοίκηση και τους εργαζόμενους, θα κάνουμε την Μινέρβα ακόμα μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα εταιρεία που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here