«Η επιδιωκόμενη ανάπτυξη, προϋποθέτει την κινητοποίηση όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις είναι εκ των πραγμάτων σημαντικός πυλώνας της διαδικασίας αυτής.

Είναι σημαντικές στην οικονομία και συνεισφέρουν στο 87% της μισθωτής απασχόλησης. Είναι όμως ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι συνεχίζουν και σήμερα να αποκλίνουν από τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες αναφορικά με την παρουσία, το μέγεθος και την αποδοτικότητα».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΣΕΒ «Οδηγός Ανάπτυξης των ΜμΕ» που πραγματοποιείται τώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Banks.com.gr βρίσκεται εκεί και παρέχει συνεχή ενημέρωση.

Στο πάνελ που εξέτασε τις προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας, ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός διευθύνων σύμβουλος της SKAMA Σκαζίκης – Μαραγκός και Ταμίας Δ.Σ. του ΣΕΒ, ανέφερε ότι το κόστος συμμόρφωσης των ΜμΕ επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι εξαπλάσιο από το μέσο όρο της Ε.Ε. Στόχος του συμφώνου που προτείνεται είναι η μείωση αυτού του κόστους κατά 50%. Επίσης ανέφερε ότι η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα είναι κατά 75% λιγότερο παραγωγική από τον Μ.Ο. στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη μεγέθυνσης, ο ίδιος ανέφερε ότι μέσα στην κρίση υλοποιήθηκε πολύ χαμηλός αριθμός συγχωνεύσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Επιλέξαμε ως επιχειρηματίες να μείνουμε μόνοι και να πτωχεύσουμε παρά να συνεργαστούμε».

Ο κ. Ευστράτιος Ζαφείρης Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των αδειοδοτήσεων και εποπτείας της αγοράς και σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια η δημόσια διοίκηση να γίνει πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα, καθώς παραδοσιακά διατηρεί εχθρική στάση.

«Οι συνεργασίες μπορούν να βοηθήσουν τις ΜμΕ επιχειρήσεις να φθάσουν πιο γρήγορα στο στόχο τους, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις μικρότερες στην εξεύρεση χρηματοδότησης και know how». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της Chipita, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, αν κάποιος επιχειρηματίας έχει ένα καλό πλάνο και μία καλή βάση, τα χρήματα δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν, όσο νομίζουμε. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εκείνος δεν έκανε ποτέ μόνος τους κάποια επιχειρηματική κίνηση, αλλά πάντα με συνεργάτες.

Ιδιαίτερα σημαντική έκρινε ο κ. Θεοδωρόπουλος την εστίαση στην καινοτομία, εκτιμώντας ότι αυτό πρέπει να είναι το βασικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here