Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη-φον ντερ Λέϋεν, με τον πρωθυπουργό να αιτείται και την έμπρακτη αρωγή των Βρυξελλών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι τεράστιες (και) οικονομικές επιπτώσεις της τελευταίας καταστροφής.
  • Ο Eπίτροπος της Οικονομίας-Πάολο Τζεντιλόνι- έσπευσε από χθες να προκαταλάβει (;) την ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για περιορισμένα χρήματα (προς την Ελλάδα) το 2023 και περισσότερα το 2024.

Την άμεση στήριξη από το Eυρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά και τα διαρθρωτικά Ταμεία επιβεβαίωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τα οικονομία θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι.

Απαντώντας στην ερώτηση για την κοινοτική αρωγή για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τώρα τις πλημμύρες στην Θεσσαλία και Εύβοια, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε:

  • “Έχουμε πολλά ταμεία μέσω των οποίων μπορούμε να βοηθήσουμε. Πρώτο είναι το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ακραίες φυσικές καταστροφές αλλά όχι μόνο αυτό”
Σε δυσχερή θέση και η Ισπανία- για να μην ξεχνιόμαστε- αλλά με τους “βόρειους” εξαιρετικά “σφικτούς” ως προς την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης προς την χώρα της Ιβηρικής που φέτος δοκιμάζεται από τρομακτική ξηρασία.
Πρακτικά; με το “σταγονόμετρο” οι άμεσες χορηγήσεις των Βρυξελλών- υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βερολίνου- για αυτό και οι γνωρίζοντες κρατούν “μικρό καλάθι”.
Σωστά, πολύ σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταφέρει στην Γερμανίδα-πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- αίτημα για στήριξη της πληγείσας χώρας μας.
Ωστόσο οι δύσπιστοι και συντηρητικοί ως προς την γαλαντομία της Ε,Ε αντιτείνουν τα γλίσχρα-μόλις 22 εκατ.€ που δόθηκαν άμεσα από τις Βρυξέλλες- ως βοήθεια αντιμετώπισης των 750 εκατ. € του “Ιανού”, μόλις 3 χρόνια πριν.
Δικαιολογημένο συνεπώς το ερώτημα τους γιατί, να είναι σήμερα πιο “ανοιχτοχέρηδες” οι Κοινοτικοί όσον αφορά στην έμπρακτη αρωγή τους για τον “Ντάνιελ”.