Το πιο αποφασιστικό βήμα για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και το τέλος της γραφειοκρατίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Σύστασης Επιχειρήσεων. (e-ΥΜΣ), που λειτουργεί από 23/7/2018 για το σύνολο της Επικράτειας.

Σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η υπηρεσία αυτή τέθηκε σε λειτουργία, αφού προηγουμένως, με δαπάνες της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, έχει υλοποιηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων.

Με την χρήση της πλατφόρμας αυτής, μέσω της ιστοσελίδας της e-ΥΜΣ (https://eyms.businessportal.gr/auth), κάθε επιχειρηματίας μπορεί από τον Υπολογιστή του (από γραφείο ή το σπίτι του) να συστήσει ηλεκτρονικά την Επιχείρησή του.

Σε πρώτη φάση μπορούν να συσταθούν μόνο Μονοπρόσωπες ΙΚΕ [ήδη, μέχρι 8/8/2018, έχουν συσταθεί πάνω από πενήντα (50) σε όλη την Ελλάδα] και σταδιακά θα μπορούν να συστήνονται όλες οι νομικές μορφές (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ-ΕΕ).

Η καινοτομία είναι ότι αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά:
–    Συντάσσεται το καταστατικό [μέσω της συμπλήρωσης συγκεκριμένων υποχρεωτικών πεδίων της εφαρμογής και με χρήση των προτύπων, που ανά νομική μορφή, ορίζονται στη ΥΑ 31637/2017 (ΦΕΚ 928 Β’)] το οποίο υπογράφεται επίσης ηλεκτρονικά (είτε με τη χρήση κωδικών των ιδρυτών στο TAXISNET (ηλεκτρονική υπογραφή, είτε με τη χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής).
–    Γίνεται έλεγχος και δέσμευση της επωνυμίας και διακριτικού τίτλου της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ.
–    Χορηγείται αριθμός ΓΕΜΗ και Κωδικός Αριθμός Καταχώρισης (ΚΑΚ) της σύστασης στο ΓΕΜΗ.
–    Δημιουργείται ο φάκελος στη μερίδα της εταιρείας στο ΓΕΜΗ.
–    Αποδίδεται ζεύγος κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης στο ΓΕΜΗ.
–    Λαμβάνεται ο ΑΦΜ της εταιρείας μέσω του Taxis
–    Χορηγείται προσωρινός κλειδάριθμος, ώστε η εταιρεία να λάβει άμεσα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στο TAXISNET.
–    Εγγράφεται η εταιρεία στο κατά τόπο αρμόδιο Επιμελητήριο.
–    Ενημερώνεται ο ΕΦΚΑ για τη σύσταση της εταιρείας.
–    Εκδίδονται ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας και αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους αιτούντες τη σύσταση.

Αυτό είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή και έπεται συνέχεια, τόνισε ο κ. Μίχαλος, αφού, έχουν γίνει δεκτές οι προτάσεις των Επιμελητηρίων και όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, από τους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ Παππά και Πιτσιόρλα, έπεται το Ψηφιακό ΓΕΜΗ, όπου με τη χρήση των 150000 ψηφιακών υπογραφών (που θα χορηγηθούν στις επιχειρήσεις) θα υποβάλλονται ψηφιακά οι Ισολογισμοί και τα λοιπά στοιχεία των εταιρειών στο ΓΕΜΗ, έτσι ώστε το Ψηφιακό ΓΕΜΗ να αποτελέσει το ηλεκτρονικό εργαλείο διεκπεραίωσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ υπενθύμισε ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια, για τη σύσταση μιας επιχείρησης, χρειάζονταν 127 γραφειοκρατικές διαδικασίες, επισκέψεις σε δεκάδες υπηρεσίες και μάλιστα με συνοδεία λογιστή και δικηγόρου και απαιτείτο χρόνος περίπου 1,5 μήνα.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here