Την έκδοση ομολόγων προς ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ εισηγείται το Παρίσι στην Κομισιόν, με στόχο την συγκέντρωση πόρων ύψους 1-2% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κατ’ έτος -ή περίπου 150-300 δισ. ευρώ- για την τριετία 2021-23.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ένωση έχει θέσει επί τάπητος τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, έπειτα από την μεγάλη κάμψη που προκλήθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το σχετικό γαλλικό έγγραφο:

“Το μέγεθος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-2% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ κατ’ έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα συμπληρώσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ με 150-300 δισσ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ του 2021 και του 2023… Τα δάνεια προς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό, αλλά πρέπει να διατηρήσουν συμπληρωματικό ρόλο προς τις επιχορηγήσεις. Για να διασφαλιστεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία, αυτά τα δάνεια θα πρέπει να έχουν περίοδο χάριτος, πολύ μεγάλη ωρίμανση και χαμηλό επιτόκιο… Είναι επίσης σημαντικό αυτό το ταμείο να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν πριν τεθεί σε ισχύ το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο”.

Προσεχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κατεθέσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ένα πλάνο κοινού προϋπολογισμού για τα κράτη μέλη την περίοδο 2021-2027, που θα συνοδεύεται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here