Η ανακοίνωση των «9 υποψήφιων μνηστήρων» για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ «θέτει σε νέα τροχιά» τις δύο μεγάλες προκλήσεις που συνοδεύουν την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του διαχειριστή.

Τα δύο μεγάλα στοιχήματα αφορούν την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων και τους έξυπνους μετρητές.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ προχώρησε στην ανάδειξη των επιλέξιμων Συμμετεχόντων (συνολικά εννέα σχήματα), οι οποίοι θα εισέλθουν και στη Β’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για σημαντικές διεθνείς εταιρίες, που χαρακτηρίζονται ως μεγάλοι infrastructures και investment managers.

Η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους

Οι «μνηστήρες» του ΔΕΔΔΗΕ είναι:

  • ARDIAN Infrastructure Funds
  • BCI –  British Columbia Investment Management Corporation
  • BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C
  • CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.
  • F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
  • First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
  • KKR –  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
  • MACQUARIE Group Limited
  • OHA –  Oak Hill Advisors LLP

Υπογειοποίηση καλωδίων και έξυπνοι μετρητές

Πρόκειται για μία υποδομή, η σημασία της οποίας κατέστη σημαντική κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Μήδεια, με το κόστος της να ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ. Η υπογειοποίηση των εναέριων γραμμών αναμένεται να ξεκινήσει από  τον Ιούνιο του 2021, ωστόσο, ο Διαχειριστής προχωράει απρόσκοπτα στα απαραίτητα έργα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα. Μάλιστα το ΥΠΕΝ έχει εντάξει τη χρηματοδότηση των εν λόγω έργων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται πως θα αντληθούν κεφάλαια ύψους 130 εκ. ευρώ. 

Το δεύτερο στοίχημα αφορά το έργο των “έξυπνων” μετρητών. Ο διαγωνισμός του έργου τοποθετείται εντός του έτους καθώς θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και περισσότεροι από τους μισούς μετρητές, δηλαδή τα 4 από τα συνολικά 7.5 εκατομμύρια ρολόγια θα χρηματοδοτηθούν από αυτό. Ο προϋπολογισμός του έργου κινείται κοντά στο €1 δις, ενώ πρόσφατα γνωστοποιήθηκε πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 220 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here