Την εξαγορά μίας «μικρής ΔΕΗ» εκτός συνόρων σηματοδοτεί η χθεσινή ολοκλήρωση του deal με την Enel για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία.
Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ενισχύσει τα EBITDA στο 1,5 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
     Η ενίσχυση των EBITDA καταδεικνύει ότι η εξαγορά ανοίγει έναν νέο «κύκλο» μεγέθυνσης της ΔΕΗ, στον οποίο η απόκτηση της «PPC Romania» υπόσχεται να αποτελέσει εφαλτήριο για την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίησή της.
     Όλες οι στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης της ΔΕH θα αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Σχέδιο της Επιχείρησης για την 5ετία 2023-2027, με το οποίο θα σηματοδοτείται επί της ουσίας η εικόνα της στο μέλλον.
Το Σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Στάσση σε Investor Day, στο Λονδίνο, στις 23 Ιανουαρίου 2024.
      Ένα ακόμη στοιχείο.
  • Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς είναι οριακά μικρότερο από αυτό που περιλαμβανόταν στην Έκθεση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔEΗ.
Η Επιχείρηση κατέβαλε τελικά 1,24 δισ. ευρώ, από 1,260 δισ. ευρώ που αναγραφόταν.
Η εξαγορά καλύπτεται από ίδια και δανειακά κεφάλαια.
Τα τελευταία ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 486 εκατ. ευρώ είναι από ελληνικές τράπεζες με διάρκεια πέντε ετών.
  • Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών μειοψηφίας που κατείχε η Fondul Proprietatea στις εταιρείες Retele Electrice Muntenia (12%), PPC Energie Muntenia (12%), Retele Electrice Dobrogea (24,1%), Retele Electrice Banat (24,1%), και PPC Energie (12%) στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 650 εκατομμυρίων RON (περίπου €130 εκατομμυρίων με βάση spot ισοτιμία FX 0,2).
Η εν λόγω εξαγορά ολοκληρώθηκε σε συνέχεια της εξαγοράς από τη ΔΕΗ όλων των συμμετοχών της Enel στην Ρουμανία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ