Φίλιππος Καραμέτος

Για πρώτη φορά, μετά το μακρινό 2008, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συνεδρίασε επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στο επιβλητικό κτήριο της ΤτΕ, επί της οδού Πανεπιστημίου.

Η συγκυρία της επιστροφής στον τόπο των μνημονίων φάνταζε εξαιρετική. Το διχαστικό, πολωτικό κλίμα εκείνης της περιόδου, έχει παρέλθει και το de javu έχει να κάνει μόνο με τα πρόσωπα, όχι με τις καταστάσεις. 

Η Christine Madeleine Odette Lagarde (Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ), όπως είναι ολόκληρο το ονοματεπώνυμό της είχε έρθει στην Ελλάδα μία ακόμη δύσκολη χρονιά, το 2012, ως επικεφαλής του ΔΝΤ και είχε συναντηθεί με τον-τότε- διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο όπως και με τον-τότε- Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, νυν διοικητή της ΤτΕ.

Γνώριμο μεν έδαφος, οικεία πρόσωπα, αλλά εντελώς διαφορετικό κλίμα, πόσω μάλλον όταν τούτες τις ημέρες η Ελλάδα εξασφάλισε την επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει κανονικά στη Φρανκφούρτη, διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μια εθνική κεντρική τράπεζα. Φέτος επελέγη η Αθήνα. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο συνεδριάσεις στη χώρα μας, το 2005 και το 2008.

Τα μνημονιακά χρόνια πέρασαν και σε εντελώς “εύκρατο” κλίμα η κα. Lagarde απόλαυσε την ελληνική φιλοξενία, περπάτησε επί της οδού Μητροπόλεως, συνέφαγε τοπικά εδέσματα, απόλαυσε τη θέα προς το παγκόσμιο μνημείο της Ακρόπολης και με μεγάλη ευδιαθεσία για την εφετινή συνεδρίαση, έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας και εξήρε τις επίπονες προσπάθειες όλων των Ελλήνων, όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτά για την ιστορία…

Η Press Conference των ΑθηνΩν

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός. Ιστορικό θα λέγαμε, αν λάβουμε υπόψιν τα 15 χρόνια που πέρασαν από την τελευταία φορά. Συμβολικό επίσης, καθώς μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ (από την Αθήνα) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού. Σημαδιακό επίσης καθώς επί ελληνικού εδάφους, η απόφαση για “πάγωμα” ήταν ομόφωνη, πράγμα σπάνιο για συνεδριάσεις της ΕΚΤ, που για να το πούμε… κομψά, παρατηρούνται…διαφωνίες.

Η επίσημη συνέντευξη Τύπου είχε οριστεί στις 15.45 ώρα Ελλάδος. Περίπου 50 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, δια ζώσης, από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ (Bloomberg, Reuters, Handelsblatt, CNBC, Financial Times, Politico, Le Monde, 24 Ore) είχαν λάβει τις θέσεις στην διαμορφωμένη αίθουσα του ιστορικού κτηρίου της ΤτΕ. Μέσω Webex άλλοι παρακολουθούσαν εξ απόστάσεως. Tα τηλεοπτικά συνεργεία παρατεταγμένα στην Πανεπιστημίου. Οι φωτογράφοι κινούνταν διακριτικά και αθόρυβα εντός αιθούσης.

Άψογη διαδικασία, από το τμήμα ελέγχου, έως την αίθουσα Τύπου, καθώς άνθρωποι της ΤτΕ (στελέχη και προσωπικό) και της ΕΚΤ καθοδηγούσαν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στον χώρο. Το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι στην ειδική εκδήλωση της Πέμπτης.

Μερικά λεπτά πριν εισέλθουν στον χώρο η κα. Κ. Λαγκάρντ, ο κ. Γ. Στουρνάρας, ο Λ. Ντε Γκίντος επικρατούσε απόλυτη ησυχία, παρά μόνο ένας ήχος της ειδοποίησης στο email. Το ντεσού του εισερχόμενου μηνύματος; Τα φρέσκα νέα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ: Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, δίνοντας ανάσα στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Τα key points; Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της η κα. Λαγκάρντ τόνισε τις λέξεις “Inflation”, “weak”.

Tόνισε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, διαμηνύοντας ότι δεν αποκλείεται και νέα αύξηση στα επιτόκια στο μέλλον.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ απέδωσε κατά κύριο λόγο τη σημερινή απόφαση για προσωρινό πάγωμα των επιτοκίων στους αυξανόμενους κινδύνους, αφού αναγνώρισε ότι οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ παραμένει αδύναμη. “Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδυναμωθεί, κάνουμε «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων” τόνισε χαρακτηριστικά.

Aναφορά στην Ακρόπολη (σ.σ. Τετάρτη) και τον μεγάλο ποιητή Καβάφη με την Ιθάκη του (σ.σ. Πέμπτη) έκανε ο κ. Στουρνάρας, o oποίος και άνοιξε τις ομιλίες, ολιγομίλητος (πέραν από κάποιες σύντομες απαντήσεις σε ερωτήσεις ΜΜΕ) ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ο Ισπανός Luis de Guindos.

Eκ αριστερών της κας Λαγκάρντ βρισκόταν ο ο κ. Wolfgang Proissl, Director General Communications, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

Χαμογελαστή, αρκετές φορές, και με δόσεις χιούμορ, η κα. Lagarde απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και ας ήταν τρεις σε… μία όπως του Reuters και του Bloomberg. Έκανε μία προσπάθεια να ευχαριστήσει στα ελληνικά λέγοντας “Efcharistó” κατά την πρώτη ερώτηση που της έγινε. Με ευδιαθεσία απάντησε ισπανικό ΜΜΕ, κάποιες άλλες φορές, σχετικά με τα yields… έδωσε πάσα στον αντιπρόεδρο. Συντομότατη και ξεκάθαρη ήταν για οποιαδήποτε συζήτηση περί μείωσης των επιτοκίων, καθώς όπως είπε είναι τελείως πρόωρη. Κατά κοινή ομολογία, παρακολουθήσαμε μία μεστή συνέντευξη, με “ειδήσεις”, άριστα οργανωμένη. Και πάνω απ΄όλα ontime.

Το success story, τα ελληνικα ομολογα και η επομενη μερα

Εύσημα στην Ελλάδα απέδωσε η κα. Λαγκάρντ κατά τις δύο πρώτες ημέρες παραμονής της στην Ελλάδα. Έτσι, στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει «εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης». 

Σημείωσε μάλιστα ότι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το waiver για την ένταξη των ελληνικών τίτλων σε προγράμματα αγορών της ΕΚΤ έχει καταστεί περιττό καθώς τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται πλέον επιλέξιμα.

Πιο συγκεκριμένα για τα ελληνικά ομόλογα η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι πλέον αυτά είναι επιλέξιμα για να συμμετάσχουν στα προγράμματα επαναγοράς της ΕΚΤ, τα οποία όμως πλέον έχουν «παγώσει».

Εξαίρεση αποτελεί το πρόγραμμα επαναγοράς ΡΕΡP στο οποίο όμως τα ελληνικά ομόλογα συμμετείχαν ήδη. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τι θα γίνει με το APP και αν θα υπάρξει ανάγκη επανεπενδύσεων. Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Η αναφορά στην Ελλάδα και τους Έλληνες έγινε και μέσω X, μία ημέρα νωρίτερα, καθώς μέσα από τα social media, η κα. Lagarde είχε μόνον επαίνους για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Δήλωσε ενθουσιασμένη με την αλλαγή της Αθήνας «σε μία πολύ ζωντανή πόλη μέσα σε λίγα χρόνια», ενώ αναφέρθηκε και στις «τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων που άλλαξαν τα πράγματα για τη χώρα». Για τον… Μεγάλο Περίπατο, πάντως, δεν ανέφερε κάτι.

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η δραστηριότητα είναι 10% υψηλότερα από την προ κορωνοϊού εποχή, ενώ η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Mιλάμε για ένα success story», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να φτάσει η χώρα στις αξιολογήσεις Α+ που είχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ευχαρίστησε θερμά τους Υποδιοικητές, τα στελέχη και προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος, που άμεσα ή έμμεσα συμμετείχαν στην προετοιμασία, διοργάνωση και επιτυχή ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Επίσης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην Ελληνική Αστυνομία για τον υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό των αξιωματικών και του προσωπικού της, που συνεργάστηκαν αποτελεσματικά με τις Διευθύνσεις Ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

H συνεδρίαση έλαβε τέλος, μετά από περίπου 1 ώρα και κάτι. Η συνεδρίαση των Αθηνών βρίσκει τους εταίρους πιο σοφούς, πιο δυνατούς, πιο κοντά τον έναν στον άλλο, ελπίζοντας και καλύτερα “προετοιμασμένων” να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές δυσκολίες και προκλήσεις με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο να συνεχίζεται και έναν νέο, στη λεκάνη της Μεσογείου, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Media coverage

Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη Τύπου.

Δείτε στιγμιότυπα από την επίσκεψη.

Η υποδοχή της κας Λαγκάρντ στην ΤτΕ BoG-Athens-1
BoG-Athens-2

Η αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης
DSC_9746
Με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, πριν το δείπνο
Το βράδυ της Τετάρτης η Κριστίν Λαγκάρντ και οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να γνωρίσουν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη στο δείπνο που παρέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στον πέμπτο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας.
Στιγμιότυπο από την press conference

 

Διαβαστε επισης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αποκλειστικά στο “Β”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ