Με ιδιαίτερη θέρμη αναφέρθηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ, για την αλλαγή κλίματος που διαπίστωσε στην Αθήνα.

Δεν το συνηθίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες αλλά προφανώς η διαφορά από την προηγούμενη επίσκεψη της στην χώρα μας είναι μεγάλη.

DSC_9746

Θυμίζουμε ότι το 2012 είχε έρθει-ως επικεφαλής του ΔΝΤ- είχε συναντηθεί με τον-τότε- διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο όπως και με τον-τότε- υπ.Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

Τότε η Γαλλίδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα- με την χώρα σε δεινή θέση και την ατμόσφαιρα στους δρόμους να “μυρίζει μπαρούτι”.

BoG-Athens-1

Αυτό το τριήμερο, προφανώς και ελάχιστη σχέση με τότε.

Με θέρμη χαιρέτησε την συμφωνία Alpha Bank-Unicredit ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Και πως να μην ο Γιάννης Στουρνάρας όταν στο γεύμα που είχε παραθέσει ο Φωκίων Καραβίας (με αφορμή την επαναγορά του 1,4% της Eurobank από το ΤΧΣ) ήταν ξεκάθαρος ως προς τους προτιμητέους επενδυτές στο εγχώριο banking.

Μεγάλος ευρωπαϊκός τραπεζικός όμιλος (προφανώς, αντί για hedge funds).

Θα πρέπει να γύρισε χρόνια πίσω ο κεντρικός τραπεζίτης, όταν από την θέση του διοικητή της-τότε- Εμπορικής συμφωνούσε για την έλευση της Credit Agricole.

Το πιθανότερο σε αυτή την αναδρομή να θυμήθηκε και το ότι είχε πείσει τον Βασίλη Ψάλτη να έρθει στην Αθήνα (ανέλαβε το IR της Εμπορικής) ο οποίος δούλεψε για την επίτευξη της συμφωνίας Εμπορικής- Credit Agricole.

KAI, αυτό είπε η Lagarde στην ΕΡΤ:

       Ερωτ.  Τη Δευτέρα η UniCredit κατέθεσε προσφορά για αγορά του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Alpha Bank. Πιστεύετε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για επιπλέον σημαντικές επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
       C.L Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα και επίσης επιδιώκει συνεργασία μαζί της.
       Ερωτ. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι;
       C.L Πιθανόν. Γνωρίζετε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
     Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ