Γράφει η «ξενοδόχος»

Σε μία διετία υπολογίζεται ότι πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία του νέου boutique ξενοδοχείου με τις βίλες που προγραμματίζει το επενδυτικό σχήμα του ομίλου Φάις και της Bluehouse για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα.

  • Tο ΤΑΙΠΕΔ έβαλε χθες τις τελικές υπογραφές με τους επενδυτές για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής και πλέον αρχίζει η επόμενη φάση για τις απαραίτητες εγκρίσεις. Δεδομένου ότι πρόκειται για επένδυση που υλοποιείται μέσω ΕΣΧΑΔΑ απαιτούνται οι πολεοδομικές εγκρίσεις με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ έπεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Η επένδυση αντιστοιχεί σε κεφάλαια άνω των 20 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των παραθεριστικών κατοικιών -πάνω από 13- που θα αναπτυχθούν εντός της έκτασης.

Για τον όμιλο Φάις, ο οποίος έχει μεγάλη παρουσία στον τομέα του λιανεμπορίου, το έργο στην Κέρκυρα θα είναι το δεύτερο στον τομέα του τουρισμού (ο όμιλος υλοποιεί μία ακόμη τουριστική επένδυση στη Σαντορίνη), ενώ για την επενδυτική εταιρεία ακινήτων Bluehouse, η οποία διατηρεί συμμετοχή στο εκπτωτικό χωριό  McArthurGlen στα Σπάτα και συμμετέχει και στο έτερο εγχείρημα για το εκπτωτικό χωριό στη Λάρισα, θα είναι το πρώτο της τουριστικό project στην Ελλάδα.

Το ακίνητο Castello Bibelli έχει πλούσια ιστορία: Ο κυρίως Πύργος (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια μοναδικής ομορφιάς.

Το 1940 η οικογένεια Bibelli κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το CASTELLO BIBELLI καθώς και η κτηματική περιουσία θεωρήθηκε εχθρική μεσεγγυημένη περιουσία και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο.

Το 1955 καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία – ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία “Castello Bibelli” έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το έτος 1981 περιέχεται στην διαχειριστική αρμοδιότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου  με αρκετά προβλήματα αλλά σε μια γενική κατάσταση υποφερτή λόγω των στοιχειωδών συντηρήσεων που απαιτούσε η λειτουργία του ως ξενοδοχείο.

Από το 1992, έχουν παραχωρηθεί 6.225,53 τ.μ. στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Εντός της έκτασης παραχώρησης περιλαμβάνονται δύο (2) κτίρια (CASTELLETO και CASTELLINO). Ως σκοπός της παραχώρησης συμφωνήθηκε η στέγαση και έκθεση έργων τέχνης.  Το 2009 το ακίνητο πωλήθηκε στον Δήμο Φαιάκων, πώληση η οποία ανεστράφη και το  2013, το Castello Bibelli μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here