Τι δείχνει η έκθεση του Γραφείου Επενδύσεων της UBS για τον αντίκτυπο των εντάσεων στη Μ. Ανατολή στις διεθνείς αγορές.

Ενώ οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι πιθανόν να συνεχιστούν, η βασική υπόθεση της επενδυτικής τράπεζας UBS δεν συνηγορεί υπέρ μιας σημαντικής και σοβαρής κλιμάκωση, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφέρον να ακολουθήσουν μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Ως εκ τούτου, η πρόσφατη επίθεση του Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ θα πρέπει να έχει βραχυχρόνιο και προσωρινό αποτέλεσμα στις οικονομικές αγορές. Ως εκ τούτου, η UBS διατηρεί σύσταση overweight για παγκόσμιες και αμερικανικές μετοχές, ενώ εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν  χαμηλότερα το επόμενο διάστημα.

Όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα, τα αντίποινα του Ιράν οδήγησαν σε μικρό ράλι ασφαλή καταφύγια όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο, ενώ η απόδοση των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,70%, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου. Το πετρέλαιο (WTI) και ο χρυσός αυξήθηκαν 5% και 2,3%, αντίστοιχα, πριν κινηθούν και πάλι χαμηλότερα, και οι χρηματιστηριακές αγορές άνοιξαν με μικρές απώλειες.

Οι εξελίξεις όσον αφορά τα αντίποινα θα διαμορφωθούν, ανάλογα και με το πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ, ωστόσο η ένταση δεν αναμένεται να κορυφωθεί, όπως τονίζει η UBS, καθώς δεν συμφέρει καμία πλευρά, και έτσι σύμφωνα με το βασικό της σενάριο δεν θα υπάρξει ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Όπως υπογραμμίζει, η απάντηση του Ιράν ήταν να στοχεύσει μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και να μην στοχεύσει σε περιοχές που θα είχαν άμεση επίπτωση στην προσφορά πετρελαίου.

Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές;

Λαμβάνοντας υπόψη το βασικό σενάριο η UBS –όπου δεν υφίσταται μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση – οι επιπτώσεις στις οικονομίες και τα κέρδη σε παγκόσμια κλίμακα θα πρέπει να είναι ήσσονος σημασίας. Ως εκ τούτου, η εκτίμησή της είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς η εφεδρική παραγωγή του πετρελαίου παραμένει επαρκής (η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας είναι γύρω στα 3.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα) ενώ διατηρεί bullish στάση  για τις διεθνείς μετοχές.

Επίσης, η UBS εξακολουθεί να αναμένει υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου το 2020 (0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα), ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο, λόγω της αύξησης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ (από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία) που υπερβαίνει τη μέτρια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι τιμές του Brent θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν επίπεδα άνω των 70 δολ. το βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό αποδείχθηκε και τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με την UBS, η διαφοροποίηση των assets στα χαρτοφυλάκια παγκοσμίως παραμένει η κεντρική επενδυτική αρχή για το 2020, ενώ η αύξηση των θέσεων σε ασφαλή καταφύγια, όπως το γεν και ο χρυσός, θα ήταν η κατάλληλη στρατηγική αυτό το διάστημα. Όσον αφορά το πολύτιμο μέταλλο, η συγκρατημένη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού. Και, δεδομένου ότι ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια ΗΠΑ, ένα ασθενέστερο δολάριο, το οποίο και αναμένεται το 2020, αναμένεται να στηρίζει τις τιμές του χρυσού, καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here