Κυρέλα Πέτρου

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών (Αίθουσα Κρανιδιώτη) η νέα ταυτότητα, οι νέοι στόχοι και το όραμα για τις εξαγωγές, μέσω της νέας Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ, όπως μετονομάζεται – μετεξελίσσεται ο ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων), με βάση το μοντέλο του αντίστοιχου ιταλικού οργανισμού, SACE.

«Καίρια μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τη δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ.

«Τα χρόνια της κρίσης, τη δύσκολη δεκαετία του 2010, ένα διάστημα που ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, είχα πει ότι ήταν απολύτως σαφές ότι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της, οτιδήποτε και να συμβεί με το χρέος δεν έχει καμία σημασία. Θα επανέλθουμε στο σημείο κρίσης πάλι μετά από κάποια χρόνια», επεσήμανε ο κ. Δένδιας, σε ομιλία του σε εκδήλωση παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας ΟΑΕΠ.Σημείωσε πως για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική η εντολή που δόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, να υπηρετήσουν και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

«Για εμάς αυτό ψυχολογικά είναι εύκολο, γιατί πιστεύουμε στα ελληνικά προϊόντα, στην αξία, την ποιότητα τους. Πιστεύουμε στο έμψυχο δυναμικό, στον Έλληνα βιομήχανο, στον Έλληνα βιοτέχνη, στον Έλληνα και στην Ελληνίδα επιχειρηματία. Πιστεύουμε στην ευρηματικότητα, στην επάρκεια, στον επαγγελματισμό τους», ανέφερε.

«Σήμερα, ερχόμαστε να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που δημιουργούσε δυσχέρειες στην εξαγωγική δραστηριότητα της πατρίδας μας», τόνισε.

Τη νέα ταυτότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων, Γρηγόρης Σταματόπουλος, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και του Γενικού Γραμματέα, Γιάννη Σμυρλή.

Ο κ. Σταματόπουλος επισήμανε πως στόχος είναι η διαμόρφωση ενός οργανισμού σύγχρονου, αξιόπιστου και καινοτόμου, που προσφέρει την ασφάλεια που έχουν ανάγκη οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. “Στόχος μας είναι Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. να αποτελέσει καταλύτη για την εκπλήρωση της πλήρους δυναμικότητας της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως η ECG μπορεί να καταστεί ψηφιακός και ο συμβουλευτικός συνεργάτης των Εξαγωγέων, μέσα από μια νέα σειρά προϊόντων, που μπορεί να προσφέρει.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σταματόπουλος υπογράμμισε πως τα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των εξαγωγικών πιστώσεων στην Ελλάδα συνεχίζονται σε ένα χρονοδιάγραμμα 12-18 μηνών, με νέα προϊόντα στην αγορά για τους Έλληνες εξαγωγείς, με νέα πληροφοριακά συστήματα και με door-to-door πωλήσεις. “Η υποστήριξη των εξαγωγέων είναι προτεραιότητα για την οικονομία μας”, τόνισε, καθώς σε βάθος 5ετίας μπορούν να δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν ύψους €2,6 δισ, με προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους €8,1 δισ. και 50.000 θέσεων εργασίας ετησίως.

Στην εισήγησή του αντίστοιχα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, επισήμανε ότι η Export Credit Greece θα λειτουργεί ως one stop shop για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, παρέχοντας επιπλέον συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. “Πρόκειται για μία σύγχρονη, ευέλικτη, πελατοκεντρική Υπηρεσία, σχεδιασμένη δηλαδή και προσαρμοσμένη ακριβώς στις ανάγκες των Ελλήνων εξαγωγέων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής, ανέφερε ότι σε 1-1,5 χρόνο η νέα εταιρεία θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και πλέον ο Έλληνας εξαγωγέας μέσα από τη συνολική δομή της οικονομικής διπλωματίας και με αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο θα μπορεί να εξάγει με ασφάλεια, να έχει πληροφόρηση, να έχει τεχνογνωσία και τελικά να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, την ανάπτυξη, μέσα από τη διεύρυνση της βάσης των εξαγωγέων και τις ασφαλείς εξαγωγές για τους ήδη υπάρχοντες δυνατούς και καλούς εξαγωγείς μας.

Τέλος, από την πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΓΑ ΑΕ, Κωνσταντίνος Βιτουλαδίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων είχε αποτελέσει καινοτομία για την Ελλάδα και πως ο νέος θεσμός έχει μεγάλη σημασία για την αύξησή τους. “Θεωρούμε πως η βάση όλης της εξαγωγικής μας δραστηριότητας δημιουργήθηκε πάνω στη συνεργασία μας με τον ΟΑΕΠ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here