Το πακέτο φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αγγίζει κάθε νοικοκυριό και κάθε πολίτη. Στόχος είναι η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας:

Συγκεκριμένα

– Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

– Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.

– Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

– Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.

– Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

– Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.

– Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρείται η λεγόμενη «13η σύνταξη» που δόθηκε τον περασμένο Μάιο. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη… μονιμοποίησή του. Όπως είπε: «Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Δίνοντας μερικά παραδείγματα για το τι θα περιλαμβάνει, είπε πως:

– Απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα. Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

– Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων. Εκεί, ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει «τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης»:

  1. Αυξάνει το εισόδημα των ιδιοκτητών.
  2. Βελτιώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας.
  3. Ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης.
  4. Και βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Αποσαφηνίζει επίσης, την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας», είπε.

Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε επίσης πως από την 1η Ιουλίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αυτό αφορά «μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τη μείωση των εισφορών οι εργαζόμενοι

  • «θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους. Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης».

Εξήγγειλε επίσης ότι θεσπίζεται

  • «αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση. Έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here