Γράφει η «ξενοδόχος»

Ένα από τα σημαντικότερα projects που θα δώσουν υπεραξία στην ελληνική πρωτεύουσα τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της μπαίνει στις ράγες.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έδωσε το ‘’πράσινο φώς’’ γνωμοδοτώντας υπέρ της αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο του δήμου Αθηναίων.

  • Η περιοχή παρέμβασης αφορά στην 1η Δημοτική Κοινότητα και περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου, Χρ. Λαδά, Ανθίμου Γαζή, Κολοκοτρώνη, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης.
  • Η παρέμβαση έρχεται να συμπληρώσει την πιλοτική Παρέμβαση σε επιλεγμένη περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου, η οποία ολοκληρώθηκε μεταξύ 2019-2020 κι έστω κι αν εν προκειμένω υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα και τις …γκρίνιες των καταστηματαρχών το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δικαιώνει τις σχετικές αποφάσεις.

Το προτεινόμενο έργο αφορά σε συνολική έκταση περίπου 195 στρεμμάτων και περιλαμβάνει: την ανακατασκευή πλατειών (Αγ. Ειρήνης, Αγ. Γεωργίου Καρύτση, Αγ. Θεοδώρων, Ιερού Λόχου), τη δημιουργία νέων πεζόδρομων καθώς και την ανακατασκευή και συντήρηση  των υφιστάμενων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.

Οι βασικοί άξονες σχεδιασμού είναι η ενοποίηση με το δίκτυο των ήδη κατασκευασμένων πεζοδρόμων του Εμπορικού Τριγώνου, η αισθητική αναβάθμισή του, η επίδραση υλικών και φυτεύσεων στο μικροκλίμα της περιοχής, η ενίσχυση του πρασίνου και των χώρων στάσης καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας.

  • Στόχος του σχεδιασμού είναι η διεύρυνση του δημόσιου χώρου που αποδίδεται σε πεζούς με τη δημιουργία γραμμικών νησίδων με δέντρα, με χώρους στάσης με καθιστικά και φύτευση με φυτικά είδη της χώρας μας.

Επίσης, η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία χώρων ποικίλων οπτικών γωνιών προς ιστορικά-διατηρητέα κτίρια, με την εναλλαγή σκιάς, φωτός, υδάτινων και φυτικών στοιχείων.

Σημειωτέον ότι προ πανδημίας η Αθήνα έφτασε να έχει κοντά στα 6,5 εκατ. ξένους επισκέπτες και θεωρείται ακόμη και τώρα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης από τους προορισμούς που θα επανέλθουν σε ανοδική τροχιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here