Γράφει η «ξενοδόχος»

Παρουσία του Πρωθυπουργού θα γίνει «το πέρασμα στη νέα εποχή» της Aegean, η οποία παραλαμβάνει σταδιακά τα νέα αεροσκάφη, με βάση την παραγγελία- μαμούθ από την Airbus για την ενίσχυση του στόλου της. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί σύμφωνα με τους επιτελείς της Aegean «τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και ανοίγει μια νέα σελίδα δημιουργίας στην 20ετή αναπτυξιακή πορεία της AEGEAN».

Στις 4 Φεβρουαρίου λοιπόν είναι η μεγάλη μέρα για τον μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα, που θα πραγματοποιήσει και σχετική εκδήλωση στην τεχνική του βάση στο Ελ. Βενιζέλος, όπου το «παρών» θα δώσει και ο Kυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα στο Δεκέμβριο, στην έδρα της Airbus στην Τουλούζη, η AEGEAN παρέλαβε το πρώτο της αεροσκάφος A320neo. Συνολικά η εταιρεία πρόκειται να παραλάβει  κάτ’ ελάχιστο 46 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo και Α321neo, συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου, έως το 2024, καθώς η αρχική παραγγελία του Ιουνίου του προηγούμενου έτους για 30 αεροσκάφη του τύπου προς την Airbus, ήδη επεκτάθηκε με 16 επιπρόσθετα, χάρη στην υποστήριξη χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Στόχος είναι τα νέα αεροσκάφη  να πραγματοποιήσουν τα πρώτα τους δρομολόγια στα μέσα Φεβρουαρίου. Σημειώνεται, ότι έως τον Ιούλιο του 2020, η εταιρεία θα παραλάβει συνολικά 6 αεροσκάφη του νέου τύπου για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς, 19,2 εκ θέσεις και 65 αεροσκάφη για το 2020.

Τα νέα αεροσκάφη Α320neo, περιορίζουν το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», ενώ παράλληλα με τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας αλλά και αυξάνουν την εμβέλεια πτήσης με δυνατότητα πρόσβασης σε νέους προορισμούς. Τέλος, θα αποτελέσουν επίσης μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη σταδιακή ανάπτυξη νέων, κυρίως ψηφιακών, υπηρεσιών προς τους επιβάτες της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το 2019 ο όμιλος έκλεισε με νέο ρεκόρ στην επιβατική κίνηση, αγγίζοντας το όριο των 15 εκατ. επιβατών, καταγράφοντας αύξηση +7% στη συνολική επιβατική κίνηση για το 2019:

  • Η εταιρεία μετέφερε το 2019 14,99 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. περισσοτέρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προσφέροντας 17,85 εκατ. θέσεις συνολικά. Η αύξηση προήλθε από την αυξημένη επένδυση στο δίκτυο εξωτερικού, που συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό άξονα ανάπτυξης με 8,7 εκατ. επιβάτες και 11% αύξηση.

Οριακά ανοδική πορεία κατά +3% κατέγραψε και η κίνηση εσωτερικού, παρά την σημαντική επιβάρυνση από τη διατήρηση του ΦΠΑ επιβατικών μεταφορών στο 24% για 4 συνεχή χρόνια (2016-2019). Συνολικά ο συντελεστής πληρότητας βελτιώθηκε κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα βάσης και από 83,9% το 2018 ανήλθε σε 84,8% το 2019.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here