Ενόψει της έναρξης κατασκευής του νέου data center της Lamda Hellix ,Athens 3 ,  που θα ανακοινωθεί επισήμως σε λίγες μέρες, η ΙDG Research Services πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα με αντικείμενο: «Ψηφιακές Υποδομές: Το θεμέλιο για οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα»

Η μελέτη ουσιαστικά  διαπιστώνει ότι :

α. οι  ψηφιακές υποδομές είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της  Ελληνικής Οικονομίας

β. κάθε 1 € επένδυσης σε data center πολλαπλών μισθώσεων αποφέρει 8,23 € στην ελληνική οικονομία.

Ας δούμε αναλυτικά τα συμπεράσματα

Συμπέρασμα 1ο: Οι ψηφιακές υποδομές είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη

 

«Η τεχνολογία δεν είναι μόνο το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα. Είναι επίσης ο κύριος μοχλός ανάκαμψης».

 

 • Η Ελλάδα διαθέτει πρόσβαση σε οικονομικά αποδοτικές και σταθερές υποδομές, όπως είναι προσέλκυση νέων υποβρυχίων καλωδιακών συνδέσεων και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού και οικονομικού πλεονεκτήματός της, μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο συγκέντρωσης υποβρυχίων καλωδίων που συνδέουν την ηπειρωτική Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία.
 • Εξαιτίας της πανδημίας η οποία έχει μειώσει την ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ώστε να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές της και να τοποθετηθεί δυναμικά στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.

 

Συμπέρασμα 2ο: Η τεχνολογία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη

 

«Ψηφιακές υποδομές – Προσβασιμότητα – Ενάρετος κύκλος ανάπτυξης»

 

Ο συγχρονισμός των ακόλουθων τριών μηχανισμών είναι απαραίτητος για την διείσδυση της τεχνολογίας στον οικονομικό ιστό της Ελλάδας:

 

 • Μηχανισμός 1ος: Δημιουργία ψηφιακών υποδομών που λειτουργούν ως πόλος έλξης προσέλκυσης επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει για την Ελλάδα -στο πλαίσιο «Ελλάδα 2.0» – κατανομή πόρων ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών υποδομών, από την τοποθέτηση οπτικών ινών σε κτιριακές εγκαταστάσεις έως την ανάπτυξη του δικτύου 5G και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

 

 • Μηχανισμός 2ος: Προσβασιμότητα των επιχειρήσεων σε ψηφιακές υποδομές για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης. Η πρόκληση έγκειται στη δημιουργία προσφοράς ενός υβριδικού συστήματος πολλαπλών μισθώσεων ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν επιλογή μεταξύ τους να δημιουργήσουν δικές τους ψηφιακές υποδομές ή να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες cloud.

 

 • Μηχανισμός 3ος: Δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου που θα επιταχύνει την ανάπτυξη. Η αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων (data gravity) και η συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας σε μια τοποθεσία (clustering) θα βοηθήσουν στη διατήρηση ταλέντων, στην ανάπτυξη εξειδίκευσης και στο κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας στην οικονομία, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα επενδύσεων.

Συμπέρασμα 3ο: Η εγκαθίδρυση της ψηφιακής οικονομίας επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη

 

Οφέλη στην οικονομία

 

«Κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multitenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) σαν αυτά που αναπτύσσει η Lamda Hellix, αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία»

 

Η δημιουργία data center στην Ελλάδα δημιουργεί πλούτο και θέσεις εργασίας. Τα οφέλη διαχωρίζονται  σε τρεις κατηγορίες:

 • Άμεσα à Κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 2,45 ευρώ στην οικονομία.
 • Έμμεσα à Κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 4,38 ευρώ στην οικονομία.
 • Επαγωγικά à Κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία.

 

Τα οφέλη αυτά διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας της χώρας:

 • Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη à Ο ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης.
 • Ποιοτική απασχόληση à Τα data centers δημιουργούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
 • Υψηλής αξίας ξένες επενδύσεις à Η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας.
 • Συνέργειες με άλλες τεχνολογίες à Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την 5G ετοιμότητα.

 Δέσμευση στη βιωσιμότητα

 •  «Η αγορά των ψηφιακών υποδομών ανοίγει το δρόμο ώστε οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ενίσχυση της αποδοτικότητας και τις «πράσινες» πρακτικές»

Για τις εταιρείες του κλάδου η βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα με στόχο την ενίσχυση της φήμης. Η επένδυση στην καθαρή ενέργεια και σε ένα «πράσινο» ενεργειακό μείγμα αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στην Αγγλική Γλώσσα

LamdaHellix-IDG Report-FINAL

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here