Με το Brent (Crude Oil) στα 75$ και το WTI στα 72,5$ έγινε η ενημέρωση των αναλυτών, για τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου και την συμφωνία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  
  • Σε σαφώς, πιο άνετη θέση- απ’ ότι ένα χρόνο πριν- ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, Πέτρος Τζαννετάκης ενημέρωσε ένα προς ένα τα επόμενα βήματα της Motor Oil, για τη συνέχεια.
Για τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου, σημείωσε πως θα βελτιωθούν περαιτέρω λόγω της ανάκαμψης στη ζήτηση, για καύσιμα κίνησης (κυρίως βενζίνες) και της διαφοράς τιμών μεταξύ Βrent και άλλων τύπων αργού.
Σταθερή η βελτίωση και όσον αφορά στο περιθώριο διύλισης (καθώς ο Ομιλος διαθέτει μία από τις υπερσύγχρονες μονάδες, στη Μεσόγειο), ενώ σύμφωνα με τον Πέτρο Τζαννετάκη δεν προγραμματίζονται νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο. Προτεραιότητα δίνεται στην λιανική (μέσω της NRG).
Για την συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου, στην Κομοτηνή) αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, της απολιγνιτοποίησης παράλληλα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. 
  • Έως τα 14,74 ευρώ, χθες η μετοχή, στα 1,63 δισ € η χρηματιστηριακή αποτίμηση του Ομίλου.
   Αναλυτές εκτιμούν, πως η ΜΟΗ έχοντας αφήσει πίσω της το αρνητικό 2020, κάνοντας μία καλή είσοδο στο 2021 (με το πρώτο τρίμηνο) θα πληροί  τις προϋποθέσεις ώστε να επανέλθει στον δείκτη MSCI Greece.
Η Motor Oil δεν σχεδιάζει επί του παρόντος άλλες επενδύσεις στο φυσικό αέριο.
H μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 877 MW προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2024 και έχει προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ.
Θα χρηματοδοτηθεί κατά 75% από τραπεζικό δανεισμό και κατά 25% από ίδια κεφάλαια.
Ηδη έχει ολοκληρωθεί συμφωνία με τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου με project finance, ενώ η συμμετοχή στην επένδυση της Μotor Oil Hellas με ίδια κεφάλαια ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
  • Ο δείκτης απόδοσης της επένδυσης, βάσει εσωτερικών μελετών αλλά και των εκτιμήσεων του συμβούλου της ΜΟΗ, McKinsey, θα κυμανθεί μεταξύ 10% και 13%.
Οσον αφορά τις ΑΠΕ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil αναφέρθηκε στα 360 MW εγκατεστημένης ισχύος για το 2022, με στόχο τα 650 MW έως το 2025.
Για την αγορά πετρελαιοειδών, ο κ. Τζαννετάκης τόνισε ότι το περιβάλλον διύλισης συνέχισε να επηρεάζεται από την κρίση της πανδημίας και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας μάλιστα ότι φέτος η υποχώρηση στην κατανάλωση καυσίμων ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν είχε ξεσπάσει ακόμη η πανδημία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here