Η Lomar Shipping, θυγατρική της Libra Group, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της ναυτιλίας, προχώρησε στην εξαγορά της εταιρίας Carl Büttner Holding GmbH & Co. KG (Carl Büttner ή «CB») με έδρα τη Βρέμη της Γερμανίας. Η εξαγορά της 166 ετών πλοιοκτήτριας και διαχειρίστριας -γνωστής για την τεχνογνωσία της στην τεχνική διαχείριση και την ισχυρή της ναυτιλιακή κληρονομιά- αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα της Lomar Shipping για περαιτέρω διαφοροποίηση και ανάπτυξη του στόλου της.

Η Lomar ξεκίνησε προκαταρκτικές συζητήσεις με την CB το 4ο τρίμηνο του 2021 και η τελική συμφωνία μεταξύ των ομίλων επιτεύχθηκε στις αρχές του 2022. Αφού έλαβε τις τελικές ρυθμιστικές εγκρίσεις, η συναλλαγή ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με το τίμημα να διαμορφώνεται κοντά στα 160 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Η Transport Capital παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό των πωλητών.

H CB με έτος ίδρυσης το 1856, ανήκει και διοικείται από πέντε γενιές της οικογένειας Büttner. Μέσω αυτής της εξαγοράς, η CB θα γίνει θυγατρική της Lomar, ενός κορυφαίου ναυτιλιακού ομίλου που ιδρύθηκε το 1976 με διαφοροποιημένο στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, φορτηγών χύδην φορτίου και δεξαμενόπλοια. Η εκτεταμένη εμπειρία της Lomar στη ναυτιλία περιλαμβάνει τον ιδιόκτητο στόλο της, καθώς και την εμπορική και τεχνική διαχείριση, σε συνεργασία με πολλούς κορυφαίους οργανισμούς παγκοσμίως.

Η Lomar είναι η ναυτιλιακή θυγατρική της Libra Group, ενός παγκόσμιου επιχειρηματικού ομίλου, που δραστηριοποιείται σε έξι βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, με περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες σε σχεδόν 60 χώρες.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς της Carl Büttner και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους νέους συναδέλφους μας και την μεγάλη τεχνογνωσία τους στη διαχείριση δεξαμενόπλοιων, καθώς η Lomar ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο», δήλωσε ο κ. Νικόλας Γεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lomar Shipping. «Η κουλτούρα των οργανισμών μας έχει πολλές θεμελειώδεις ομοιότητες, από τις μακροχρόνιες οικογενειακές μας αξίες έως τη δέσμευση για ανάπτυξη μελλοντικών ταλέντων στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Έχουμε μια βαθιά κατανόηση της ναυτιλιακής ιστορίας της Βρέμης και δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην περιοχή καλωσορίζοντας την CB στην οικογένεια της Lomar».

Ο κ. Γιώργος Μ. Λογοθέτης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Libra Group δήλωσε πως «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει το ήθος και τις οικογενειακές αξίες που χαρακτηρίζουν τον επιχειρηματικό μας όμιλο. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που καθώς ο όμιλος Carl Büttner προσχωρεί στη Lomar, έναν αποδεδειγμένο ηγέτη στη ναυτιλία, θα επωφεληθεί επίσης από τη δύναμη του δικτύου του Libra Group σε όλο τον κόσμο». Συνέχισε λέγοντας ότι “Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για τη Lomar και ανυπομονούμε για τις πολλές και καινοτόμες ανακοινώσεις που θα έρθουν στο μέλλον».

Το 2017, ο επί μακρόν διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου CB, Thorsten Mackenthun, ξεκίνησε το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα ναυπήγησης στην ιστορία της εταιρείας, το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία με την παράδοση τεσσάρων προηγμένων μεγεθών ECO/οικονομικής κατανάλωσης δεξαμενόπλοια χημικών/προϊόντων πετρελαίου το 2019 και το 2020, αναπτύσσοντας την εταιρεία παρά τη δύσκολη συγκυρία στις αγορές λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Ο κ. Mackenthun αποφάσισε να αποσυρθεί μετά την επιτυχημένη εξαγορά, σημειώνοντας ότι «μετά από περισσότερα από 42 χρόνια στη ναυτιλία, αυτό το αποτέλεσμα είναι ένας καταπληκτικός επίλογος και η κατάλληλη ευκαιρία να περάσει το τιμόνι σε νεότερα χέρια». Η CB έχει ένα ισχυρό ιστορικό στη ναυτιλία εδώ και 166 χρόνια και αυτή η συμφωνία είναι ένα νέο κεφάλαιο ως μέρος μιας αξιόπιστης εταιρείας στο κλάδο».

Μεταξύ των κοινών τους αξιών, η Lomar και η CB είναι αφοσιωμένες στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς των ηγετών στη ναυτιλία. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lomar, Achim Boehme γεννημένος στη Βρέμη, απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών το 2020 μετά από μια θαρραλέα μάχη με τον καρκίνο. Στη μνήμη του, η Lomar δημιούργησε το πρόγραμμα υποτροφιών Achim Boehme για την υποστήριξη της επόμενης γενιάς ναυτικών και επαγγελματιών της ναυτιλίας. Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει επί του παρόντος φοιτητές ναυτιλίας στο Hochschule Bremen – City University of Applied Sciences που λαμβάνουν προγράμματα σπουδών στη Διεθνή Διαχείριση Πλοίων – Ναυτικές Επιστήμες B.Sc. (ISMN) και International Shipping and Chartering B.A. (ISSC).

Η Lomar έχει εδώ και καιρό παρουσία στη Βρέμη, μια ζωντανή πόλη λιμάνι και οικονομικό κόμβο με ιστορική ναυτική παράδοση. Σύμφωνα με τους τελικούς όρους της εξαγοράς, το ίδρυμα της CB θα υποστηρίξει το πρόγραμμα υποτροφιών Achim Boehme, παρέχοντας περίπου 500.000 δολάρια ΗΠΑ σε πρόσθετη χρηματοδότηση προγράμματος για Γερμανούς φοιτητές που σπουδάζουν ναυτιλιακά. Όλη η χρηματοδότηση από την οικογένεια και το Ίδρυμα θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της επόμενης γενιάς Γερμανών ναυτικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here