Πολιτικό σεισμό πρώτου μεγέθους προξένησε η είδηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, καταργώντας τον περίφημο νόμο «Ρόου κατά Ουέιντ» (Roe v. Wade) του 1973.

Η στέρηση ενός δικαιώματος που θεωρείτο δεδομένο εδώ και μισό αιώνα αποτελεί άκρως πολιτικό ζήτημα, καθώς γίνεται εφικτή μόνο μετά τον διορισμό τριών δικαστών εχθρικών προς τις αμβλώσεις, από τον προηγούμενο πρόεδρο Donald Trump.

Η γνωμοδότηση του δικαστή Samuel Alito  χαρακτηρίζει τον νόμο του 1973 «άθλιο εξαρχής» και ζητάει την κατάργησή του με τεκμηρίωση που κάνει, μεταξύ άλλων, ρητή αναφορά στα ήθη που επικρατούσαν στη Βρετανία του 1700.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το κείμενο που διέρρευσε μέσω της ιστοσελίδας Politico είναι αυθεντικό.

Η εισήγηση του Αλίτο δεν είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί αυτούσια όταν το δικαστήριο αποφασίσει για την υπόθεση άμβλωσης στην πολιτεία του Μισισιπή (Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization), απόφαση που αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου.

  • «Αν το δικαστήριο πράγματι δώσει το πράσινο φως για την απαγόρευση των αμβλώσεων, θα είναι καθήκον των αιρετών αξιωματούχων όλων των βαθμίδων να προστατέψουν τα δικαιώματα των γυναικών»,

δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden

  • «Και καθήκον των ψηφοφόρων να εκλέξουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου αξιωματούχους που προστατεύουν τα δικαιώματα αυτά».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here