Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Covid-19 στην Ελλάδα και έκτοτε πολλά άλλαξαν στην καθημερινότητα επηρεάζοντας την επιχειρηματική και οικονομική ζωή και ακολούθως και το Χρηματιστήριο. Η Ελληνική Αγορά σε αυτό το χρόνο που μεσολάβησε έχασε το βηματισμό της με τις ξένες αγορές μετά τον Μάιο κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης των χαμηλότερων αφίξεων του Τουρισμού, κλάδος ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στην διαμόρφωση της ζήτησης σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους.

Τα αποτελέσματα αυτής της αρνητικής εξέλιξης ποσοτικοποιούνται πλέον με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης όπου οι σημαντικές αποκλίσεις που καταγράφονται έχουν ισχυρή προβολή στην αναιμική τουριστική κίνηση.

Ακόμα και εταιρίες που θεωρούνται ανελαστικές στο αντικείμενο τους και δεν υπέστησαν κάποια απαγόρευση ή περιορισμό στην λειτουργία τους (ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Coca Cola) έκαναν λόγο στις πρόσφατες ανακοινώσεις των μεγεθών τους για την έμμεση ή άμεση επίδραση της χαμηλής πτήσης του Τουρισμού κατά το 2020. Το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει μια εικόνα εσωστρέφειας αποδίδεται ακριβώς σε αυτό: Αν και η ταχύτητα των εμβολιασμών έχει αυξηθεί η τουριστική σεζόν του 2021 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα έχει περισσότερες ημέρες από πέρυσι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το ΧΑ κλείνει το δίμηνο στην προτελευταία θέση των αποδόσεων πανευρωπαϊκά μπροστά από το Χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, μια οικονομία η οποία επίσης έχει υψηλό τουριστικό αποτύπωμα.

Ο Μάρτιος έχει μια ισχυρή αρνητική παράδοση τα τελευταία 22 χρόνια. Συγκεκριμένα εμφανίζει 15 αρνητικά πρόσημα και η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική κατά 2,55%. Πέρα από τις παραδόσεις και τα στατιστικά η ατζέντα προβλέπεται ασφυκτικά γεμάτη καθώς εντός του μήνα δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό εταιριών (Aegean, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και πιθανές εκδόσεις ομολόγων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Motor Oil.

Παράλληλα ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων χρήσης των δεικτοβαρών εταιριών αναμένεται εντός του μήνα με τις τράπεζες να μπαίνουν στο επίκεντρο αφού θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανείων σε αναστολή, τις εκτιμήσεις τους για τα τεστ αντοχής και τα νέα χρονοδιαγράμματα των τιτλοποιήσεων. Τέλος, εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα του εμπορίου μετά την νέα παράταση που δόθηκε καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης.

Η τεχνική “ματιά”

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε αντοχή στην περιοχή των 770 μονάδων, αρνούμενος να δοκιμάσει τις αντοχές στήριξης των 750 μονάδων.

Η… άρνηση ήταν πολύ πιο έντονη την Παρασκευή(26/02) καθώς η αγορά θα είχε κάθε λόγο να ακολουθήσει την έντονα πτωτική πορεία των ξένων αγορών. Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ελπιδοφόρα για τους αισιόδοξους καθώς η έντονη μεταβλητότητα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά από το ΧΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου κινήθηκε σε ένα εύρος 22 μονάδων στον Γενικό Δείκτη δηλαδή μια διακύμανση που με το ζόρι έφθασε το 2,7%. Προστατεύοντας λοιπόν τα κομβικά σημεία στήριξης το μοτίβο συσσώρευσης διατηρήθηκε, οι πωλητές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική και οι κινητοί μέσοι συγκλίνουν οριακά με τον Γενικό Δείκτη, οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα, επιτείνοντας την αναποφασιστική διαγραμματική εικόνα.

Από πλευράς συναλλαγών η αύξηση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλός κίνησης ως τις 800 μονάδες και εν συνεχεία για τα υψηλά έτους. Η εκτίμηση αυτή είναι αρκετά αδύναμη καθώς η προσέγγιση των 800 μονάδων φαίνεται να ενεργοποιεί την προσφορά και στο πρόσφατο παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατοχύρωση νέου εύρους διαπραγμάτευσης. Επομένως η ετυμηγορία για την επόμενη εβδομάδα παραμένει η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση σε στενό εύρος.

(*) του Μάνου Χατζηδάκη, Επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 02/03/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ