Καθησυχαστική για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού που ήδη εντοπίστηκε και στην χώρα μας, ήταν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σημειώνοντας, ότι δεν φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος.

Σε δηλώσεις της στον ANT1  η κ. Λινού ανέφερε ότι το εν λόγω στέλεχος έχει εντοπιστεί από τον Δεκέμβριο στην Ινδία και έχει μέσα και τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. Κρούσματα του νέου στελέχους έχουν καταγραφεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν φέρεται να διασπείρεται πιο εύκολα. «Στην Ινδία αυτοί που μπορούν να πάνε σε νοσοκομείο, τον περνούν πολύ ήπια», υποστήριξε η καθηγήτρια.

Την σημαντική πτώση του δείκτη θετικότητας και την μικρή μείωση των αριθμών στα νοσοκομεία επεσήμανε η καθηγήτρια, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι ξεπεράσαμε τους 10.000 νεκρούς «δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι δεν πήγαμε τόσο καλά όσο είχαμε πάει στην αρχή».

Για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η κ. Λινού υποστήριξε ότι δεν ανησυχεί αλλά ζητά από τους επαγγελματίες του χώρου να γίνουν πρεσβευτές της τήρησης των μέτρων και να διευκολύνουν την εφαρμογή των μέτρων στην εστίαση. Την ίδια αισιοδοξία όμως δεν έχει για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής γιατί σε αυτούς τους χώρους δεν είναι δυνατόν να υπάρξει φυσικός αερισμός. Η κ. Λινού παρότρυνε τους πολίτες να πάνε για ψώνια σε ώρες που δεν έχουν κίνηση.

Όσο για την φετινή πορεία της γρίπης εξήγησε η καθηγήτρια ότι με τα μέτρα για τον κορονοϊό καταπολεμήθηκαν και ιοί του αερογενούς συστήματος.

Σχετικά με μια τρίτη ενισχυτική δόση η κ. Λινού σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι υπό παρακολούθηση η πτώση των αντισωμάτων  αλλά και η εμφάνιση κάποιου στελέχους στο οποίο δεν αποδίδει τόσο καλά το εμβόλιο.  Το τεστ αντισωμάτων δεν είναι γνωστό πότε θα πρέπει να γίνει, γιατί δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη ακρίβεια, γι’ αυτό θα πρέπει όσοι θέλουν να μάθουν για τα αντισώματά τους να κάνουν δυο τεστ σε διαφορετικά εργαστήρια, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη και η κυτταρική ανοσία.

Σύμφωνα με οδηγία του αμερικανικού CDC εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν χωρίς μάσκα ακόμη και σε εσωτερικό χώρο  χωρίς κίνδυνο, καθώς ακόμη και ένας εμβολιασμένος μπορεί να συναντηθεί χωρίς μάσκα με ανεμβολίαστο που δεν διατρέχει υψηλό κίνδυνο, σχολίασε η κ. Λινού αποσαφηνίζοντας  την αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα.

Πηγή: virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here