Η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε τροχιά βαθιάς ύφεσης το 2020 , καθώς το ΑΕΠ έλαβε αρνητικό πρόσημο, μετά την ελαφρά ανάκαμψη που εμφάνισε την προηγούμενη τριετία, 2017-2019.

Οι προοπτικές για την εγχώρια οικονομία στις αρχές του 2020 θεωρούνταν θετικές. Ωστόσο, η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και η εξάπλωσή της στη χώρα μας από τον Μάρτιο του 2020, άλλαξε πάλι τα δεδομένα και ανέτρεψε εντελώς τη θετική εικόνα των προηγουμένων ετών. Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ιδιαίτερα αρνητικές και έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ελληνική οικονομία.
 
“Μετά από μία τριετία ελαφράς ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, το 2020 σηματοδοτήθηκε από τη βαθιά ύφεση που βίωσε η χώρα, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε σημαντική μείωση 8,2%, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ομίλου εταιρειών ICAP, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος.

Η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 και η εξάπλωσή της και στη χώρα μας από το Μάρτιο του 2020, ανέτρεψε εντελώς τη θετική προοπτική που μόλις είχε αρχίσει να διαφαίνεται.

Η υγειονομική κρίση εκτός των σοβαρότατων προβλημάτων που έχει επιφέρει σε κοινωνικό επίπεδο, έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τις Ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εδώ και ένα χρόνο καταβάλλουν έντονες προσπάθειες ώστε να προσαρμοστούν στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες λειτουργίας και να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς από την Πολιτεία, η υγειονομική κρίση συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2021, εκτιμάται δε ότι θα υφίσταται για μερικούς μήνες ακόμη, εντείνοντας την ανησυχία αλλά και την αβεβαιότητα του Ελληνικού εταιρικού τομέα.
Σίγουρα, η τρέχουσα συγκυρία έχει επηρεάσει σε διαφορετικό βαθμό κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Για το σύνολο του εταιρικού τομέα αναμένεται σημαντική επιδείνωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων το 2020.

Ωστόσο, πέραν της όποιας πορείας κατέγραψαν οι επιμέρους επιχειρηματικοί τομείς το 2020, ενδιαφέρον έχει να αποτυπωθούν οι τάσεις που χαρακτήρισαν διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα έτη, όπως αυτές προκύπτουν από τα οικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα των Ελληνικών εταιρειών.

Η ICAP παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και την πορεία όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, παρουσιάζει τις επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων της Ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών για το 2019. Σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται ότι, οι Ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να διατηρήσουν τις θετικές τους επιδόσεις και το 2019, καταδεικνύοντας σχετική σταθερότητα στους δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας ιδίων και απασχολουμένων κεφαλαίων.

Θα πρέπει λοιπόν, να αναδειχτούν εκείνοι οι κλάδοι που πέτυχαν αξιόλογες επιδόσεις, οι οποίες παρουσιάζονται στην φετινή έκδοση της ICAP 40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας. Η έκδοση περιλαμβάνει μία σύντομη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων για επιλεγμένους κλάδους, συγκεντρώνοντας ουσιαστική πληροφόρηση που αντλείται από τις Κλαδικές Μελέτες που εκδίδει ο Όμιλος μας”.
Δείτε εδώ την πλήρη μελέτη.
Οι Εταιρείες ICAP – με 57 χρόνια προσφοράς στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και 1.100 εργαζόμενους – αποτελούν αθροιστικά, έναν από τους μεγαλύτερους Παρόχους B2B υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαθέτοντας μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προϊόντων που ομαδοποιούνται σε 2 κατηγορίες: Credit Risk and Business Information Solutions και Human Capital & Outsourcing Solutions Solutions.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here