«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επικεντρωμένο στο θεσμικό του ρόλο, δηλαδή την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα», σχολιάζει το ΤΧΣ για τις εξελίξεις στην Πειραιώς.

Για δεύτερη φορά σε τρεις εβδομάδες ,το ΤΧΣ απέρριψε πρόταση του Τζ. Πόλσον για αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το ΤΧΣ έκρινε ότι η πρόταση θα συρρίκνωνε δραστικά τη συμμετοχή του στην τράπεζα, καθώς είναι νομικά ασαφές εάν θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ΑΜΚ.

Οι ιδιώτες μέτοχοι της Πειραιώς πιέζονται από τον χρόνο καθώς στις 2 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί στο ΤΧΣ κουπόνι 165 εκατ.€ από χρεόγραφα μετατρέψιμα σε μετοχές (Cocos). Η Πειραιώς διαθέτει τα χρήματα αυτά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο SSM θα επιτρέψει την πληρωμή.

Στην περίπτωση αυτή η Πειραιώς θα «χάσει» την πληρωμή δεύτερου κουπονιού και τότε Cocos 2,04 δισ. θα μετατραπούν σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ/μετοχή, εκτοξεύοντας το μερίδιο του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς σε 61,3% από 26,5%.

 

  • «Σε αυτή τη βάση, το Ταμείο συνεργάζεται ενεργά με όλες τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της συζήτησης και υποστήριξης των σχεδίων τους για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και της κερδοφορίας τους.
  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας. Ένας ισχυρός και υγιής τραπεζικός τομέας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και εργαλείο κλειδί στην προσπάθεια να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης, τις οποίες επιδεινώνει η πανδημία».

Δείτε επίσης: Δεν πέρασαν τα σχέδια των 3 μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here