Η κα Βασιλική Λαζαράκου, Διδ. Νομικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τις Τιτλοποιήσεις συμμετείχε ως ομιλήτρια στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης που διεξάγεται στις 22 και 23 Ιουνίου.
Σύμφωνα με την κα Λαζαράκου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοχεύει στην ενδυνάμωση των θεσμικών επενδυτών.”Έχει σημασία να υπάρχει μεγαλύτερη ενδυνάμωση και για αυτό οι προσπάθειές της ΕΘΕ μας βρίσκουν θετικούς.
Πρέπει οι επενδυτές να γνωρίζετε ότι εμείς από το ρυθμιστικό και εποπτικό μας ρόλο είμαστε αρωγός στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και πάνω σε όλα τα θέματα που θετετε εμπεριστατωμένα”.
“Ως προς τον ρυθμιστικό μας ρόλο συμμετέχουμε στο κομμάτι ευρωπαϊκών εξελίξεων μέσω του ΕΣΜΑ όσο και στις ευρωπαικές νομοθετικές αλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμάτι των θεσμικών επενδυτών είχε τις περισσότερες αλλαγές όλο αυτό το διάστημα. Αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση ειναι το δικό σας κομμάτι των θεσμικών επενδυτών. Εμείς προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην εναρμόνιση της εγχώριας πραγματικότητας στα ευρωπαϊκά πρότυπα”.
Ως προς τον εποπτικό της ρόλο ανέφερε η κα Λαζαράκου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς “στην ΕΣΜΑ προσπαθούμε να είμαστε συντονισμένοι ως προς τις δράσεις μας για επιμέρους θέματα, όπως για το θέμα των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα κόστη , τις επιβαρύνσεις. Εκδώσαμε και μια ανεξάρτητη μελέτη για τα θέματα των επιβαρύνσεων”.
Παράλληλα, σύμφωνα με την κα Λαζαράκου “παρακολουθούμε τα επενδυτικά όρια στην πορεία των αμοιβαίων κεφαλαίων. Το 2021 ήταν μια πολύ καλή χρονια και στην Ελλάδα. Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονια λογω της διεθνούς συγκυρίας από πλευράς αγορών και μένει να δούμε πως θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε”.
Παράλληλα, δήλωσε η κα Λαζαράκου, η Επιτροπή δρα σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή με στόχο “να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον προς την αγορά. Προσπαθήσαμε να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης που άπτεται των θεμάτων λειτουργίας των εταιρειών. Το πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2021 και οι εταιρείες δείχνουν να συμμορφώνονται σε αυτούς τους κανόνες. Πρέπει να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική συμμόρφωση και εδώ ως εποπτική αρχή πρέπει να ελέγχουμε αυτό το στόχο”.
Συνεχίζοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε στον νέο τύπο προϊόντος που εισήχθη το 2020 “με εναρμόνιση της οδηγίας για τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων. Προς το παρόν δεν έχουμε διαπιστώσει μεγάλη ζήτηση. Για τον λόγο αυτό θα ήταν καλό να δούμε και να συζητήσουμε με την ΕΘΕ για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το ποριόν στην πράξη”
Αναφερόμενη στο μέλλον του κλάδου η κα Λαζαράκου εκτίμησε ότι “το φιλικότερο περιβάλλον χρειάζεται πολλούς τρόπους για να διαμορφωθεί. Πέραν των απλουστεύσεων των διαδικασιών, με μείωση της γραφειοκρατίας, ψηφιοποίηση, υπάρχει ένα γενικότερο πλαίσιο που χρήζει εκσυγχρονισμού το οποίο απαιτεί συντονισμό των φορέων – Επ. Κεφαλαιαγοράς, επενδυτές, κυβέρνηση κοκ.
Η κα Λαζαράκου έθεσε ένα ερώτημα ως προς τι είδους άλλα προϊόντα πρέπει να εισαχθούν στην αγορά. “Είναι καλό όλα τα θεματα αυτά να τα δειτε εσείς η αγορά, οι επενδυτές προκειμένου να υλοποιηθούν σωστά προς την κατεύθυνση της μεταρρυθμισης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς”.
Παράλληλα, για την ανάπτυξη της αγοράς έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των κινήτρων και την δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τα κίνητρα αυτά.
“Σημαντική προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στο κομμάτι της συμμόρφωσης με το esg. Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν το μεγαλύτερο βάρος ως προς το να γνωστοποιούν σωστά όλες αυτές τις υποχρεώσεις για εταιρείες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους” είπε.
“Η επιτροπή θα συνδράμει σε όλο το θέμα του εκσυγχρονισμού που άπτεται των δραστηριοτήτων της. Είναι χρέος όλων να λειτουργήσουμε με μεθοδο, με όραμα, και να υπάρξει μια διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς για να γίνουν οι αλλαγές πουχρειάζονται αποδεκτές” κατέληξε.