*Δημήτρης Λακασάς και Νίκος Αρβανιτίδης, CEOs, Olympia Electronics

Οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ένας CEO είναι, πρωτίστως, οι σχέσεις με το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνητή νοημοσύνη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κλιματική αλλαγή. Επίσης, πολύ σημαντικές προκλήσεις είναι η επιχειρησιακή αριστεία, η καινοτομία, η εταιρική ταυτότητα, η εξωστρέφεια, η καινοτομία και το χτίσιμο εμπιστοσύνης με βάση την εταιρική ηθική και αξίες.

Από τα παραπάνω ζητήματα αυτό που θα έχει καθοριστική σημασία στο μέλλον είναι η ικανότητα του οργανισμού να αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις γεωπολιτικές αλλαγές και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις.

Επίσης, φλέγοντα ζητήματα είναι οι ραγδαίες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ειδικά των νέων γενεών (generation Z), αλλά και η εμφάνιση νέων ανταγωνιστών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πόλεμοι της Ουκρανίας και του Ισραήλ επηρέασαν αρνητικά τον τομέα της δραστηριοποίησης σε ορισμένες περιοχές στο εξωτερικό. Ωστόσο το γεγονός ότι εξάγουμε σε 72 χώρες μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε διασπορά στις πωλήσεις, ώστε να ανακάμπτουμε σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που επηρεάζουν οι πόλεμοι.

Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων και αισιοδοξούμε ότι θα επικρατήσει η λογική, για το καλό της ανθρωπότητας πρωτίστως και μετά για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ωστόσο υπάρχουν και θετικές εξελίξεις, όπως είναι η αύξηση της εγχώριας ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριοποίησης, η οποία παρουσιάζει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κλάδο μας.

Η εταιρεία μας βασίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες: στην ποιότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Αυτά τα τρία βασικά χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την ομαδική και αποτελεσματική εργασία, οδήγησαν την Olympia Electronics AE στην επιτυχημένη πορεία των 45 ετών λειτουργίας της, τα οποία και θα γιορτάσουμε με χαρά τον φετινό Οκτώβριο.

*Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ