Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Christine Lagarde δήλωσε, χθες, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί  να συνεχιστούν πέραν της προγραμματισμένης κίνησης κατά 50 μονάδες βάσης σε δύο εβδομάδες.

  • «Αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι»,

δήλωσε η Lagarde στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico την Πέμπτη.

  • «Το ποσοστό βέβαια είναι αδύνατο να πούμε από τώρα».

Χαρακτήρισε την αύξηση του Μαρτίου ως αναγκαία, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

Τώρα ο πληθωρισμός είναι 4 φορές πάνω από το ποσοστό αυτό.

Ερωτηθείσα σχετικά με το λεγόμενο τελικό επιτόκιο, η Lagarde δήλωσε:

  • «Η πραγματικά ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα».

Το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει σε επίπεδα που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και δεν μπορεί να μειωθεί έως ότου διασφαλιστεί ο πληθωρισμός στο στόχο, είπε.

  • «Αυτό που είναι πολύ βέβαιο είναι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%»

Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας θα εισέλθουν σε ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς μάχονται να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ωστόσο η ευρωζώνη θα την αποφύγει, εκτιμά η FITCH.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μακόρμακ, επικεφαλής κρατικών και υπερεθνικών της Fitch που μίλησε στο Bloomberg, η συρρίκνωση σε Γερμανία και Ιταλία δεν αναμένεται να είναι σοβαρή αλλά “η ύφεση είναι σημαντική υπόθεση από μόνη της“.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “η Βρετανία έχει εισέλθει ήδη”, ενώ και οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο “ήπιας ύφεσης” εντός του 2023.

Οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη μάχονται να δώσουν ζωή στις οικονομίες τους, καθώς το ράλι των τιμών – εν μέρει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία – εμποδίζει την ανάπτυξη.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και αυτό πιθανώς να συνεχιστεί, είπε ο Μακόρμακ.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, στις ΗΠΑ η Fed πιθανώς θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 5,5%, από το εύρος του 4,5% – 4,75% σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι η Fitch ετοιμάζει έκθεση που θα αναφέρεται αναλυτικά στην πρόβλεψη αυτή αργότερα εντός του μήνα.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έφτασε τον Ιανουάριο στο ανώτατο όριο χρέους που ορίζουν οι νόμοι της χώρας και οι βουλευτές συζητούν την αύξησή του για να αποφευχθεί μία αθέτηση πληρωμών.

Το ενδεχόμενο αυτό συνιστά μία πιθανότητα αλλά όχι το βασικό σενάριο της FITCH, σύμφωνα με τον Μακόρμακ.

  • “Πρόκειται για μία κρίσιμη περίπτωση, η πλέον κρίσιμη”